Het noorderlicht, of aurora borealis, is een lichtverschijnsel dat zich hoog in de atmosfeer afspeelt. Elektrisch geladen deeltjes van de zon botsen daarbij op de atmosfeer van de aarde, waarna er lichtflitsen en kleurige sluiers ontstaan die door de hemel bewegen. Dit gebeurt voornamelijk in de buurt van de magnetische polen. In het zuiden bestaat een vergelijkbaar fenomeen: aurora australis, ofwel het zuiderlicht. Beide verschijnselen ontstaan op dezelfde manier, maar het noorderlicht is bekender omdat er meer bewoonde gebieden zijn waar je het kunt zien. Heel soms is het ook in Nederland zichtbaar, vooral in het noorden van het land en alleen bij veel zonneactiviteit.
De meeste mensen reizen echter af naar Scandinavië of IJsland om het in volle glorie te ervaren. Zelfs dan blijft het onvoorspelbaar. Je kunt wel je kansen vergroten door je ogen goed aan het donker te laten wennen. Dat betekent geen telefoons, geen felle lampen, en even geduld. Wat in eerste instantie een donkere hemel lijkt, blijkt soms toch vol leven te zitten.
Wat moet je allemaal weten over het noorderlicht en het spotten van het noorderlicht? Wij vertellen het je graag in de 5 dingen die je moet weten over het noorderlicht.