5 dingen die je moet weten over het kasteel van Silves

Het Portugese plaatsje Silves wordt tot de mooiste dorpen en kleine steden van de Algarve gerekend. De sfeer die in dit in het binnenland van de Algarve gelegen plaatsje heerst, zorgt ervoor dat toeristen hier graag komen om te ontdekken hoe het leven nu en vroeger in de Algarve was. De ligging op ongeveer 20 tot 25 minuten van populaire badplaatsen zoals Portimão en Praia do Carvoeiro maakt van Silves een gemakkelijke en gewild uitje voor wie in een van die badplaatsen verblijft. Centraal in Silves ligt het kasteel van Silves. Dit Castelo de Silves is majestueus gelegen op een heuveltop die uitkijkt over Silves. Het is vanwege de historische betekenis, de ligging en het uitzicht een van de bekendere bezienswaardigheden in de Algarve.

In de 20e eeuw leefde het kasteel weer op, dankzij uitgebreide restauratiewerkzaamheden op initiatief van de Portugese regering. Deze inspanningen waren erop gericht om de historische en architectonische integriteit van het kasteel te behouden en het tegelijkertijd toegankelijk te maken voor het publiek. Vandaag de dag is het kasteel van Silves een goed bewaard gebleven monument dat een kijkje biedt in het verleden en bezoekers van over de hele wereld aantrekt.

Er zijn verschillende bronnen die diepgaande info over het kasteel van Silves bieden. Wij beperken onszelf hier tot de 5 dingen die je moet weten over het kasteel van Silves.

1

Bezoekinfo

Wil je het kasteel van Silves bezoeken? Dat kan alle dagen van de week vanaf 9:00 uur. In het zomerseizoen is het kasteel tot 20:00 uur geopend, in de winter sluit de poort twee uur eerder. De toegang is niet gratis. De prijs voor een entreeticket voor volwassen bezoekers bedraagt momenteel € 2,80.

2

Gebouwd door de Moren

Het kasteel van Silves is in de middeleeuwen gebouwd door de Moren. Voorheen zou er op dezelfde locatie vestingwerken gestaan hebben die uit de Romeinse periode stammen. Nadat de Moren het grootste deel van het Iberisch schiereiland bezet hadden, erkenden zij het strategische belang van Silves en versterkten de bestaande structuren. Ze bouwden het kasteel voornamelijk in de 11e eeuw, met de kenmerkende rode zandsteen die het zijn karakteristieke uiterlijk geeft.

Het kasteel van Silves is een opvallend voorbeeld van Moorse militaire architectuur. De robuuste muren van het kasteel, afgewisseld met imposante torens, vormen een formidabel verdedigingssysteem. De muren omsluiten een gebied van ongeveer 12.000 vierkante meter, waardoor het een van de grootste kastelen in de Algarve is.

3

Cafetaria in het centrale deel van het kasteel

Heb je dorst of trek gekregen van je bezoek aan het kasteel van Silves? Dan kun je je honger of dorst stillen in het cafetaria dat zich in het centrale deel van het kasteel bevindt. De prijzen van de drankjes, snacks en maaltijden zijn prima.

4

Cisterne

Binnen de kasteelmuren kunnen bezoekers de overblijfselen van een grote cisterne verkennen, bekend als de Cisterna Grande, die tot wel 1300 kubieke meter water kon bevatten en zorgde voor een betrouwbare watervoorziening tijdens belegeringen. De aanwezigheid van deze cisterne benadrukt de vindingrijkheid van de Moorse bouwkunde en hun vermogen om zich aan te passen aan de uitdagingen van het droge klimaat. Op het moment dat wij het kasteel bezochten, werd er een tentoonstelling over Iberische lynx in de cisterne gehouden.

5

Geweldig uitzicht

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan het kasteel van Silves is het panoramische uitzicht vanaf de kantelen. Het uitzicht omvat de stad Silves met zijn witgekalkte huizen en terracotta daken, het groene platteland en de kronkelende rivier de Arade. Het uitzicht is eeuwenlang grotendeels onveranderd gebleven en biedt een gevoel van verbondenheid met het verleden.