5 dingen die je moet weten over het Art Aquarium Museum

Het Art Aquarium Museum in Tokyo is een van de vele leuke bezienswaardigheden die deze stad te bieden heeft. Het museum is vooral een visuele attractie die jong en oud aan zal spreken. Dit is een van de weinige musea waar jonge kinderen van kunnen genieten, zonder dat het specifiek op kinderen of op gezinnen gericht is. Wat houdt het Art Aquarium Museum in? De naam zegt het eigenlijk al: een aquaria en kunst. In dit geval hebben ze aquaria ingericht als kunstwerken of verwerkt binnen kunstwerken. Vooral het element ‘licht’ speelt een belangrijke rol bij de exposities.

De vraag is of de manier waarop vissen hier gebruikt worden diervriendelijk is. Ik heb daar sterk mijn twijfels bij, vooral gezien de soms beperkte ruimte die de vissen hebben. Ik vind dit soort situaties vaak lastig. Aangezien miljoenen mensen in hun eigen huishouden ook kleinere of grotere aquaria hebben, zal ik hier niet de moraalridder uit gaan hangen. Wel vertel ik je de 5 dingen die je moet weten over het Art Aquarium Museum in Tokyo.

1

Weinig verschillende vissen

Verwacht geen grote diversiteit in vissoorten. De kracht van de tentoongestelde objecten is juist de herhaling van dezelfde vissen. In het Art Aquarium museum dus geen haaien, roggen, piranha’s of andere vissen die vaak de grote publiekstrekkers zijn bij reguliere aquaria.

Art Aquarium is het museum van de goudvis (Kingyo), een siervis die al heel lang populair is in Japan.

2

Waar?

Het Art Aquarium Museum is gevestigd in het enorme Mitsukoshi warenhuis in het hart van de wijk Ginza in Tokyo. Het Art Aquarium Museum bevindt zich op de 7e verdieping van het gebouw. Dat is de 8th floor, want in Japan is de begane grond de 1st floor.

Het Art Aquarium Museum heeft geen eigen buitenentree. Je moet dus door het warenhuis heen de kassa en de entree zitten één verdieping hoger: op de 9th floor. De roltrappen gaan slechts tot de 8th floor, dus het is handiger om meteen de lift naar boven te pakken.

3

Openingstijden

Het Art Aquarium Museum is dagelijks geopend vanaf 10:00 uur. Je kunt voor 10:00 uur niet het gebouw in en dus nog niet naar de entree van het Art Aquarium Museum gaan. Het Art Aquarium Museum sluit ’s avonds om 19:00 uur. De laatste toegang is om 18:00 uur.

Het is geen groot museum. Een bezoek aan het Art Aquarium Museum duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

4

Tickets

Kaartjes koop je op 8e verdieping (9th Floor) uit de automaat die daar opgesteld staat. Ben je de Japanse taal niet machtig? Geen probleem, want je kunt de Engelse taal selecteren. Kaartjes worden verkocht met tijdsloten voor de entree. Een tijdslot is altijd op basis van een half uur. Soms kun je een tijdslot kiezen waarbij je meteen naar binnen kunnen Op drukkere dagen of tijdstippen is het mogelijk dat je een later tijdstip moet kiezen.

Je kunt de entreetickets voor het Art Aquarium Museum ook vooraf online kopen. Dat kan niet voor de dag dat je het Art Aquarium Museum wilt bezoeken. Op de dag zelf kun je alleen ter plaatse via de ticketmachine tickets kopen. Heb je vooraf tickets online gekocht? Laat dan bij binnenkomst het QR-codescherm van de aanvraagpagina op je smartphone of tablet zien en toon het bij de toegangspoort. Je kunt ook de QR-code afdrukken en meenemen.

Tickets voor volwassenen kosten momenteel 2500 ¥ per persoon (ongeveer 16 euro). Per volwassene mogen er gratis twee kinderen mee naar binnen, die op de basisschool zitten of jonger zijn. Voor oudere kinderen geldt het volwassenentarief.

5

Fotograferen en filmen

Fotograferen mag, maar niet met flits. Wie de attractie bezocht heeft, zal begrijpen waarom dat is. Het gebruik van tripods of monopods is ook niet toegestaan. Filmen is eveneens toegestaan. Zonder toestemming professionele opnamen maken is verboden.