5 dingen die je moet weten over FOMO

Het begrip FOMO is iets waar een groter wordende groep in toenemende mate mee te maken krijgt. Opmerkelijk is dat het begrip op zich zie je eigenlijk minder vaak gebruikt worden dan je op basis van de schaal waarin het plaatsvindt zou verwachten. FOMO is een afkorting die staat voor ‘Fear of Missing Out’. Letterlijk vertaald de angst om iets te missen. In het Nederlands zou je dan een rare afkorting krijgen, zoiets als AITM. En nee, dat bekt niet lekker, vandaar dat wij het in Nederland ook gewoon bij FOMO houden.

FOMO is een angst die ervaren kan worden als je het idee hebt dat je iets leuks, belangrijks of unieks mist. Denk hierbij aan een ervaring, een evenement, een sociale bijeenkomst zoals een feestje of een kans waarvan je denkt dat die maar één keer voorbijkomt. Stel je voor dat jij daar dan niet bij bent en dat je daardoor iets leuks, belangrijks of unieks gemist hebt? Dat kan een enorme geestelijke druk opleveren. In de lichtste mate heb je het over een ongemakkelijk gevoel, als het wat erger wordt heb je het al snel over een angst en in de extreemste gevallen kan het je leven gaan bepalen.

Wat veroorzaakt FOMO, hoe kun je ermee omgaan en wat moet je nog meer weten over FOMO. Vanuit pure interesse, gedragsobservaties in mijn omgeving en een dosis nuchtere kijk op dingen heb ik de 5 dingen die je volgens mij zou moet weten over FOMO voor je op een rijtje gezet.

1

Stoornis

Op het moment dat een psychisch verschijnsel je leven gaat beïnvloeden, kun je van een stoornis gaan spreken. Sommige mensen hebben in zo’n mate last van FOMO, dat het een patroon in hun dagelijks leven wordt. FOMO wordt dan een last, die alsmaar groter wordt. In de ergste gevallen kan FOMO regelmatige of zelfs langdurige stress opleveren, met de daarbij behorende mogelijke psychische en/of lichamelijke gevolgen van dien. FOMO kan de basis vormen voor een depressie.

2

Social media speelt een belangrijke rol

Tegenwoordig vormen social media een belangrijke rol bij het verschijnsel FOMO. Influencers en bedrijven maken listig gebruik van de angst om iets te missen. Via de social mediakanalen worden de unieke kansen, de gaafste evenementen en de leukste ervaringen op je afgevuurd. Het is dan erg lastig om daardoor niet beïnvloed te worden.

Vroeger hoorde je het vaak achteraf als er iets plaatsgevonden had waar je misschien best bij had willen zijn. Beelden kreeg je daar amper bij, tenzij het op televisie uitgezonden werd of het gepubliceerd werd in een krant of magazine. Tegenwoordig kun je 24 uur per dag live meekijken wat vrienden, familie, bekenden en zelfs totaal onbekenden aan het ervaren zijn.

3

Hoe jonger, des te heftiger

Ben je een kind, jongere of jongvolwassene? Dan is de mate waarin je FOMO ervaart waarschijnlijk veel sterker dan wanneer je wat ouder bent en meer levenservaring hebt. Jongeren hebben eerder last van FOMO doordat ze op alle manieren in ontwikkeling zijn. Hun zoektocht naar hun identiteit is een belangrijke factor, net als het gegeven dat ze vaak anderen nodig hebben om plezier te ervaren. Tel daar het vaak nog niet goed ontwikkelde relativeringsvermogen bij op en je hebt de juiste ingrediënten voor FOMO.

4

Hoe FOMO je vakantie kan beïnvloeden

Complete vakanties kunnen beheerst worden door FOMO. Het begint vaak al bij de keuze van de vakantie. Mogelijk krijg je bijna dagelijks beelden en informatie binnen over de gaafste en mooiste vakantiebestemmingen, bezienswaardigheden die je niet mag missen en de hotspots op het gebied van eten en drinken.

Een toenemend aantal vakantiebestemmingen wordt gekozen op basis van die prikkels. Dat heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat Dubai in redelijk korte tijd zo booming heeft kunnen worden, dat de dorpen van Cinque Terre overspoeld worden met toeristen en dat je voor de bekendste attracties en musea vaak al weken en soms zelfs maanden vooraf tickets moet gaan kopen. Bij voorkeur koop je dan ‘skip the line’-tickets, zodat je amper of geen wachtrij hebt en meer uit je dag kunt halen.

FOMO zorgt ervoor dat je tijdens je vakantie irrationele beslissingen neemt. Je bezoekt bijvoorbeeld kerken of musea die je eigenlijk helemaal niet zo boeiend vindt, maar men zegt dat je die niet mag missen als je die bestemming bezoekt. De woorden ‘niet te missen’ vormen een prikkel voor FOMO. Andere keuzes die je op basis van FOMO kunt maken is dat je bedragen uitgeeft die boven je budget liggen, maar je doet het omdat je de kans niet wilt missen. FOMO laat je dus over je eigen grenzen heengaan.

5

FOMO voorkomen of beperken

Op het moment dat je spreekt van FOMO, dan is het een verschijnsel waar je last van hebt. Anders is het gewoon een gemiste kans of mogelijkheid, waar de factor ‘angst’ niet op van toepassing is. Je kunt FOMO zelf beperken, voorkomen of de mate waarin je er last van ondervindt binnen de voor jou acceptabele grenzen proberen te houden.

Het wegnemen of verminderen van prikkels is een belangrijke stap. Dus minder (of liever nog: geen) social media en filter wat je te zien krijgt. Kom je in aanraking met iets waarvan je denkt dat je het niet mag missen? Wees dan eerlijk naar jezelf: is het echt iets dat jij persoonlijk zo belangrijk vindt dat je het niet wilt missen of projecteren anderen op jou dat je het niet mag missen. Wat wil JIJ? Dat is belangrijk.

Wees realistisch. Je kunt niet overal bij zijn, niet qua tijd, niet qua energie en hoogstwaarschijnlijk ook financieel niet. Zeg ‘nee’ als dat beter is of beter voelt. Probeer te relativeren. Focus je op het ‘hier en nu’, kijk waar je echt belangrijk vindt. Kies voor dingen die je gelukkig maken en laat je niet ongelukkig maken doordat je iets mist.