5 dingen die je moet weten over flamenco

Zon, tapas en flamenco. Dat zijn vaak de eerste drie dingen die genoemd worden als je aan Nederlanders vraagt wat ze associëren met Spanje. Flamenco is een kunstvorm die zijn wortels vindt in het zuiden van Spanje, en dan met name in de regio Andalusië. De klanken, de dans en de traditionele kleding die bij de flamenco hoort wordt in het buitenland als typisch Spaanse ervaren. Flamenco wordt nauw in verband gebracht met de ‘gitanos’ die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het ontstaan en de professionalisering ervan. Voor toeristen die Spanje bezoeken is het bijwonen van een flamenco-optreden een van de hoogtepunten van hun vakantie. Flamenco luister je niet, je ervaart het. Het samenspel van muziek en dans zal je tot in het diepst van je hart raken, ook al begrijp je geen woord van wat er gezongen wordt. Als er al gezongen wordt, want een flamenconummer kan uitsluitend met de gitaar ten gehore worden gebracht.

Als liefhebber van de flamenco deel ik graag de 5 dingen die je moet weten over flamenco met jullie. Mocht je in Spanje zijn en in de gelegenheid zijn om een flamencoshow bij te wonen: doen! Het is een verrijking van je Spanje-beleving.

1

Spaans of Andalusisch?

Je kunt verschillende antwoorden krijgen op de vraag waar de flamenco ontstaan is. Het hangt er bijvoorbeeld van af over welke vorm van flamenco je het hebt. Binnen de ontwikkeling van flamenco zijn er verschillende stromingen ontstaan. De gitanoflamenco concentreert zich vooral in Andalusië en andere zuidelijke provincies zoals Murcia en Extremadura. De meer ingetogen Spaanse flamenco komt in vrijwel heel Spanje voor.

2

Drie onderdelen

Flamenco kan uit drie onderdelen bestaan: gitaarmuziek, zang en dans. Het samenspel van deze drie is geweldig, maar de allerbeste artiesten kunnen je met twee onderdelen of slechts één onderdeel in vervoering brengen. Sterker nog: tijdens een optreden worden de solo-onderdelen vaak als hoogtepunten beschouwd. Dan haalt de danser, de zanger(es) of de gitarist werkelijk alles uit de kast.

3

Werelderfgoed

In 2010 kreeg flamenco de welverdiende erkenning die het verdient: UNESCO’s officiële stempel als immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Deze bijzondere status onderstreept de onmiskenbare waarde van flamenco. Het is meer dan alleen zang en dans; het is een levend verhaal dat generaties verbindt, tradities in stand houdt en identiteit viert.

4

Tablao

Een bezoek aan een tablao is een geweldige manier om de essentie van flamenco te ervaren. Je ziet de gepassioneerde zang (cante), het virtuoze gitaarspel (toque), de ritmische handklappen (palmas), de energieke dans (baile) en het krachtige voetwerk (zapateado) allemaal van dichtbij. Een tablao is een intieme locatie die specifiek gewijd is aan flamenco-voorstellingen. Vaak betreft het een kleine club of zaal.

Andalusië bruist van authentieke tablaos waar je deze betoverende kunstvorm kunt bewonderen, zoals Tablao El Arenal en Casa de la Memoria in Sevilla, Tablao Flamenco Jardines Zoraya in Granada, Tablao Flamenco El Cardenal in Cordoba en Kelipe Centro de Arte Flamenco in Malaga.

5

Flamencoshow bijwonen

Voor mij hoort het bijwonen van een flamencoshow tot een van de hoogtepunten aan een vakantie in Andalusië. De allerbeste die ik zelf meegemaakt heb was die in Casa de la Memoria in Sevilla. Daar was ik zeven jaar geleden met mijn gezin en de flamenco raakte ons die avond in het diepst van ons hart. Die avond behoort tot mijn fijnste vakantieherinneringen.

Krijg je de kans om op je vakantieplek een goed flamenco-optreden bij te wonen, grijp die dan, zeker als je in Andalusië bent. Smaken verschillen, maar de ervaringen van anderen kunnen een goede indicatie geven hoe goed een show is. Lees daarom de reviews voordat je een show boekt. Je kunt de flamencoshows rechtstreeks bij een tablao boeken, maar vaak zijn hun sites alleen in het Spaans beschikbaar. Via de bekende platformen zoals Tiqets en GetYourGuide kun je ook een flamencoshow boeken.