5 dingen die je moet weten over entreegeld voor Venetië

Populaire steden zoals Barcelona, Amsterdam en Venetië worden overspoeld met toeristen. Hier is geen sprake meer van massatoerisme, maar van overtoerisme. In het geval van Venetië is het zelfs zo erg dat op ieder moment van het jaar er meer toeristen dan locals in de stad aanwezig zijn en dat je tijdens het hoogseizoen je eigenlijk niet meer normaal kunt voortbewegen in de stad. Toeristen vormen voor dit soort bestemmingen een belangrijke bron van inkomsten, maar ook een bron van ergernis. Geld heelt veel wonden, dus heeft de stad Venetië besloten om dagjesmensen entree te gaan laten betalen om toegang te krijgen tot het stadscentrum van Venetië en de kleinere eilanden van Venetië zoals Lido di Venezia en Murano.

Met de in te voeren heffing moeten er twee doelen behaald worden: ten eerste hoopt men dat de toename van het aantal dagtoeristen afneemt. Het tweede doel is voor de hand liggend: met deze nieuwe stadsbelasting wil het stadsbestuur extra inkomsten genereren. Die zullen vooral gebruikt worden voor het in stand houden van de infrastructuur en het onderhoud van de stad.

Wat moet je allemaal weten als je Venetië wilt bezoeken en mogelijk entreegeld moet betalen? Wij vertellen je de 5 dingen die je moet weten over het betalen van entreegeld voor Venetië.

1

Invoering vanaf 25 april 2024

Het entreegeld voor Venetië zou al ingevoerd moeten zijn. Na meerdere keren uitstellen wordt in 2024 het entreegeld voor Venetië dan toch ingevoerd.

Wil je overnachten in Venetië? Dan betaal je wel (zoals dat al jaren gebeurt) verblijfsbelasting per persoon per nacht. Deze vorm van toeristenbelasting wordt door de accommodatie geïnd.

2

Tarief

Oorspronkelijk wilde de gemeente van Venetië een progressief systeem van toegangsprijzen gaan gebruiken: hoe drukker de dag, des te meer je betaalt. Uiteindelijk is er nu besloten om in 2024 bij wijze van proef met een entreegeld van 5 euro per persoon te starten. Je moet je toegang vooraf online reserveren.

Voorlopig ga je alleen op 29 dagen verspreid over weekenden en feestdagen de toeristenheffing betalen.

De eerste reeks data waarop het tarief wordt geheven, loopt van april tot midden juli 2024. De periode van 25 april tot 5 mei is de aftrap van het seizoen, dat verder gaat met heffingen op elke zaterdag en zondag van mei tot 14 juli. 1 en 2 juni zijn uitgesloten. Voor de rest van het jaar zijn nog geen data vastgesteld. De heffing is verschuldigd voor iedereen die de stad binnenkomt zonder overnachtingsreservering (of een ontheffing) van 8.30 tot 16.00 uur.

3

Wie moet er betalen en wie niet?

De “contributo di acesso” hoeft alleen betaald te worden door dagjesmensen die Venetië willen bezoeken. Voor kinderen tot en met 14 jaar hoeft er niet betaald te worden. Overnacht je in Venetië? Dan hoef je geen entreegeld te betalen. Je betaalt immers als verblijfsbelasting.

Inwoners van de Comune di Venezia en mensen die in Venetië werken of studeren hoeven niet te betalen. Hetzelfde geldt voor gehandicapten (en hun begeleider), mensen die een begrafenis bijwonen en mensen die familie in Venetië bezoeken. Er zijn nog een aantal zeer specifieke uitzonderingen, waar je als toerist niet onder zult vallen.

4

Hoe kun je betalen?

Je kunt het entreegeld voor Venetië online betalen. Dat kan sinds 16 januari 2024 via de officiële website van Venetië. Door middel van een QR-code kun je aantonen dat je betaald hebt. Vooraf je entreebewijs voor Venetië regelen is aan te raden.

Er komen ook mogelijkheden om het entreegeld voor Venetië samen met je treinkaartje naar Venetië te kopen. Veel dagjesmensen komen met de trein naar Venetië en kunnen zo automatisch aan hun verplichting voldoen.

Als je als cruisepassagier in Venetië arriveert, dan is het de bedoeling dat de cruisemaatschappij voor het betalen van het entreegeld zorgt. Het kan geen kwaad om te controleren dat dat ook daadwerkelijk gedaan wordt/is.

5

Boete

Als je entreegeld hebt moeten betalen en dat niet gedaan hebt, dan kun je een boete krijgen. Wie bij een controle geen bewijs van betaling kan overleggen of niet op een juiste manier aan kan tonen dat er sprake zou zijn van een vrijstelling van de heffing, die riskeert een boete. Die zal waarschijnlijk tussen de 50 en 300 euro per persoon bedragen.