5 dingen die je moet weten over de Wiener schnitzel

Van alle gerechten en lekkernijen uit Oostenrijk is de Wiener schnitzel de allerbekendste. Tot ver over de Oostenrijkse landsgrenzen kent dit vleesgerecht trouwe fans. Vandaar dat je de schnitzel in verschillende varianten in tal van andere landen ook tegen kunt komen op de menukaarten. Vooral in Duitsland zie je de schnitzel veelvuldig geserveerd worden. De puristen vinden dit geen echte Wiener schnitzel, maar een Duitse variant op hun lievelingsgerecht. Daar zit een kern van waarheid in, wat zal blijken als je de 5 dingen die je moet weten over de Wiener schnitzel gaat lezen.

De populariteit van de Wiener schnitzel is ongekend. Beroemde schnitzelrestaurants in Wenen zijn vaak dagen vooruit al volgeboekt met reserveringen door mensen die op zoek zijn naar de perfecte Wiener schnitzel. Naar het schijnt, zou de Wiener schnitzel zelfs invloed hebben op het boekingsgedrag van wintersporters. Voor een deel van de skiërs die voor Oostenrijk als wintersportbestemming kiest, zou de Wiener schnitzel de doorslaggevende factor zijn. Wetenschappelijk onderzoek dat deze hypothese onderbouwt is helaas nooit uitgevoerd.

Volgens de overlevering zou de oorsprong van de Wiener schnitzel in Italië liggen. De uit Milaan afkomstige Cotoletta alla Milanese zou al in de twaalfde eeuw ontstaan zijn en in de achttiende eeuw in Wenen terechtgekomen zijn.

1

Van kalfsvlees

De Wiener schnitzel hoort van kalfsvlees gemaakt te zijn. Varianten met andere vleessoorten horen geen Wiener schnitzel te heten, maar schnitzel Wiener Art. Dus in de stijl van de Wiener schnitzel. De variant met varkensvlees wordt het meest gegeten. Dat is vanwege het wat hogere vetgehalte, wat de schnitzel sappiger maakt. De inkoopprijs van varkensvlees is ook een stuk gunstiger, waardoor de varkensschnitzel voordeliger verkocht kan worden.

2

Traditionele bijgerechten

De Wiener schnitzel wordt traditioneel geserveerd met een partje citroen, peterselie en aardappelen. Denk aan ‘peterseliekartoffeln’, gebakken aardappelen of aardappelsalade. In toeristenoorden en wegrestaurants zie je vaak dat er friet bij de Wiener schnitzel geserveerd wordt. Volgens de kenners is dat niet zoals het hoort.

Traditioneel worden bij een klassieke Wiener schnitzel in de Oostenrijkse keuken vaak ‘Preiselbeeren’ geserveerd als bijgerecht. Preiselbeeren zijn veenbessen, vaak in de vorm van een saus of compote, en ze worden vaak gebruikt om een zoetzure smaak te bieden die goed samengaat met de knapperige en hartige schnitzel.

3

Flink van formaat

De Wiener schnitzel is over het algemeen flink van formaat. Sommige restaurants serveren een schnitzel die net zo groot is als het bord waar deze op ligt. Dit gebeurt vooral bij de variant met varkensvlees (de schnitzel Wiener Art). Bij de traditionele Wiener schnitzel gebeurt het vaker dat deze in twee stukken geserveerd wordt.

De schnitzels die je in Nederland bij de slager koopt, worden in Oostenrijk amper als groot genoeg voor een kinderportie beschouwd.

4

De beste Wiener schnitzel

Wat maakt een schnitzel tot de perfecte Wiener schnitzel? Belangrijk zijn de dikte en de gelijkmatigheid van de dikte. Pakweg 6 tot 10 millimeter wordt als uitstekend gezien. Is de schnitzel dunner, dan is vaak het vlees te plat gemaakt en kunnen er zelfs plekken ontstaan waarbij je bijna alleen maar de gebakken paneerlaag zit te eten.

Verder is het belangrijk dat de schnitzel pas kort voor het bakken gepaneerd wordt. Hierdoor kun je voldoende lucht tussen de vleeslaag en de krokante laag creëren en kun je zorgen voor een knapperige korst. Volgens de experts maak je de beste paneerlaag met vermalen gedroogde kaiserbroodjes.

Wil je niet zelf aan de slag gaan, maar gewoon ergens de beste Wiener schnitzel gaan eten? Smaken verschillen, dus ook de mening over waar je de allerbeste Wiener schnitzel kunt bestellen. De restaurants Figlmüller en Lugeck in Wenen worden alom geroemd om hun schnitzels.

5

Calorierijk

Een feit dat veel mensen liever niet willen lezen is dat de Wiener schnitzel calorierijk is. Hoe groter de schnitzel, des te meer calorieën je naar binnen werkt. De dikte van de paneerlaag en de verhouding van het paneermiddel ten opzichte van het vlees is natuurlijk ook van invloed. Als een Wiener schnitzel in het juiste vet gebakken is. Voor het beste resultaat bak je de Wiener schnitzel in reuzel of geklaarde boter (botervet). In dat geval kom je voor een gebakken Wiener schnitzel op ongeveer 300 tot 400 calorieën per 100 gram uit.