Van alle gerechten en lekkernijen uit Oostenrijk is de Wiener schnitzel de allerbekendste. Tot ver over de Oostenrijkse landsgrenzen kent dit vleesgerecht trouwe fans. Vandaar dat je de schnitzel in verschillende varianten in tal van andere landen ook tegen kunt komen op de menukaarten. Vooral in Duitsland zie je de schnitzel veelvuldig geserveerd worden. De puristen vinden dit geen echte Wiener schnitzel, maar een Duitse variant op hun lievelingsgerecht. Daar zit een kern van waarheid in, wat zal blijken als je de 5 dingen die je moet weten over de Wiener schnitzel gaat lezen.
De populariteit van de Wiener schnitzel is ongekend. Beroemde schnitzelrestaurants in Wenen zijn vaak dagen vooruit al volgeboekt met reserveringen door mensen die op zoek zijn naar de perfecte Wiener schnitzel. Naar het schijnt, zou de Wiener schnitzel zelfs invloed hebben op het boekingsgedrag van wintersporters. Voor een deel van de skiërs die voor Oostenrijk als wintersportbestemming kiest, zou de Wiener schnitzel de doorslaggevende factor zijn. Wetenschappelijk onderzoek dat deze hypothese onderbouwt is helaas nooit uitgevoerd.
Volgens de overlevering zou de oorsprong van de Wiener schnitzel in Italië liggen. De uit Milaan afkomstige Cotoletta alla Milanese zou al in de twaalfde eeuw ontstaan zijn en in de achttiende eeuw in Wenen terechtgekomen zijn.