5 dingen die je moet weten over de Vintgarkloof

De Vintgarkloof, ook wel bekend als de Bled Gorge, is een van de meest indrukwekkende natuurwonderen die het prachtige Slovenië te bieden heeft. De Vintgarkloof ligt op ongeveer 4 kilometer van het beroemde meer van Bled en is een 1,6 kilometer lange kloof uitgesneden door de Radovna-rivier. De kloof werd voor het eerst ontdekt in 1891 door de burgemeester van Gorje, Jakob Žumer, en fotograaf Benedikt Lergetporer. Sindsdien is het een populaire toeristische bestemming geworden, vooral vanwege de prachtige wandelpaden die door de kloof slingeren.

Wat de Vintgarkloof kloof echt bijzonder maakt, is de combinatie van kristalhelder water, dramatische rotsformaties en weelderige vegetatie. De houten wandelpaden en bruggen die langs de kloof zijn gebouwd, geven je het gevoel dat je door een sprookjesachtige wereld loopt. Onderweg kom je langs talloze kleine watervallen, stroomversnellingen en poelen waar het water zo helder is dat je de vissen kunt zien zwemmen. De wandeling door de Vintgarkloof is een van de meest toegankelijke en tegelijkertijd adembenemende wandelingen die je in Slovenië kunt maken.

Wij hebben de Vintgarkloof twee weken geleden bezocht en kunnen beamen dat deze kloof tot de mooiste bezienswaardigheden van Slovenië behoort. Op basis van ons bezoek lees je hier de 5 dingen die je moet weten over de Vintgarkloof.

1

Zo kom je er

Je kunt je auto niet bij het bezoekerscentrum van de kloof parkeren. Kom je met de auto of kamper? Parkeer deze dan op één van de twee betaalde officiële parkeerplaatsen. Parking 1 is ideaal voor wie uit de richting van Bled komt. Parking 3 is beter voor wie via snelweg E61 naar de Vintgarkloof reist.

Het parkeren kost momenteel 5 euro per auto per keer. Er is voldoende ruimte om je camper te parkeren. Betalen kan contant, met de betaalpas of met de creditcard.

Vanaf de parkeerplaatsen rijden er iedere twintig minuten gratis shuttlebussen naar het bezoekerscentrum. De rit duurt ongeveer tien minuten en wordt uitgevoerd met comfortabele elektrische bussen met airconditioning.

In de buurt van het bezoekerscentrum zijn er enkele parkeerplaatsen waar je het dubbele betaalt en waar het aantal plekken beperkt is. Op de officiële parkeerplaats bij het bezoekerscentrum kun je ook parkeren, maar het aantal parkeerplekken is daar beperkt en de kans is daardoor groot dat het vol is. Op de parking bij het bezoekerscentrum betaal je momenteel 5 euro per dag per auto.

2

Tickets

Je moet entreegeld betalen om de Vintgarkloof te bezoeken. Een entreeticket kost momenteel 10 euro per persoon. Voor kinderen van 3 tot en met 15 jaar geldt er een gereduceerd tarief van 5 euro. Jongere kinderen mogen gratis mee naar binnen.

Er wordt met tijdsloten gewerkt en per tijdslot mag er een beperkt aantal mensen naar binnen. Daardoor wordt het niet snel te druk op de wandelroutes.

Je kunt je entreekaarten vooraf online kopen . Dat doe je via de officiële website. Houd bij het kiezen van een tijdslot rekening met de tijd die je nodig hebt om te parkeren en bij de ingang te komen. Met de QR-code kun je tijdens jouw tijdslot naar binnen gaan. Heb je nog geen tickets gekocht? Geen probleem: je kunt je kaartjes ook bij het bezoekerscentrum of bij een van de officiële parkeerplaatsen kopen.

3

Twee wandelroutes

Er is één entree, waarvandaan je in gemiddeld drie kwartier over een afstand van ongeveer 1,6 kilometer door de kloof naar de waterval loopt. Dit deel is eenrichtingsverkeer. Vervolgens kies je voor de route door het bos (River of Trees Trail) of de panoramische route (King of Triglav Trail). De eerste route is 2,7 kilometer lang, met een indicatie van 90 minuten wandeltijd. De langere panoramische route is 4,1 kilometer lang en daar zou je ongeveer 120 minuten over moeten doen.

Wij hebben de langere panoramische route bewandeld en hebben daar 75 minuten over gedaan. Aanzienlijk korter dus. Het eerste deel moet je een stuk omhoog door het bos. Vanaf het hoogste punt van de route ga je verder over een prachtig pad met een continu panoramisch uitzicht. Je kunt in het begin Bled en het kasteel van Bled heel goed zien liggen.

4

Horeca

Er zijn verschillende plekken waar je een drankje of snack kunt kopen en nuttigen. Je betaalt er helaas wel de hoofdprijs voor. Denk aan 3,50 voor een flesje koel water. Voor Nederlandse begrippen misschien niet zo duur en als je dorst hebt, dan zal je het er wel voor over hebben. Het zelf meenemen van drinkwater (vanwege het milieu beter in een hervulbare fles) is goedkoper.

Vlak voordat je terug bent bij het bezoekerscentrum, kun je bij Gostilna Vintgar iets drinken of eten. Het grootste deel van het buitenterras is overdekt, zodat je bij zeer zonnig of juist wat regenachtig weer lekker beschut buiten kunt eten.

Je kunt hier ook de lokale zoete lekkernij Kremsnita proeven. Kremsnita is een soort gebak die je overal in en rondom het nabijgelegen Bled kunt nuttigen. Heb je nog geen Kremsnita op? Dan moet je deze lekkernij zeker proeven. Het heeft weg van ‘onze’ tompouce, maar is minder zoet en lekkerder. Desalniettemin zal het bijna net zoveel calorieën bevatten als dat je tijdens de wandeling verbrand hebt.

5

Uitrusting

Het advies is om op schoenen met goede ondersteuning te komen, bij voorkeur wandelschoenen. In de kloof is het vaak iets koeler dan buiten de kloof, waardoor het handig kan zijn om laagjes kleding over elkaar te dragen. Als er kans op regen is (en dat gebeurt geregeld), dan kan een regenjas handig zijn.

Voor het eerste deel van de wandeling is het verplicht om een helm te dragen. Deze krijg je gratis in bruikleen mee aan het begin van de kloof en dien je na de waterval weer in te leveren. Voor wie dat wilt, zijn er gratis wegwerp haarnetjes die je kunt gebruiken.