5 dingen die je moet weten over de slavenhuisjes

De slavenhuisjes vormen een belangrijke bezienswaardigheid op het eiland Bonaire. Bij veel publicaties over Bonaire zie je een foto van deze kleine huisjes die langs de westkust van het eiland staan. Ze zijn uitgegroeid tot de bekendste bouwwerken van Bonaire. Je kunt geen georganiseerde eilandtour doen zonder dat hierbij een stop gemaakt wordt bij de slavenhuisjes. Menig toerist gaat op de foto om een blijvend bewijs te hebben aan het bezoek aan het prachtige Bonaire.

De Bonairiaanse slavenhuisjes zijn in 1850 gebouwd. Ze staan verdeeld over twee groepen. De stenen huisjes hebben beperkte afmetingen: ze zijn anderhalve bij twee meter in oppervlakte. De hoogte reikt nog niet tot de twee meter. De slavenhuisjes zijn vooral onderdeel van de koloniale geschiedenis van Bonaire en van de slavernij die hier plaatsgevonden heeft. Niet voor niets zijn ze inmiddels tot beschermde monumenten uitgeroepen. Ze staan echter (nog?) niet op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Over de slavenhuisjes valt veel te vertellen, zowel vanuit historisch perspectief als over de slavenhuisjes als toeristische bezienswaardigheid. Wij hebben de 5 dingen die je moet weten over de slavenhuisjes van Bonaire voor je verzameld.

1

Gratis te bezoeken

De slavenhuisjes staan gewoon vrij langs de openbare weg. Er staat geen hek omheen. Je kunt de slavenhuisjes daardoor 24 uur per dag gratis bezoeken. Best bijzonder als je weet dat deze kleine huisjes uniek en daardoor wereldberoemd zijn. Slavenhutten op zich kwamen veel voor ten tijde van de slavernij. Stenen huisjes zoals deze, en op zo’n locatie, zie je alleen hier op Bonaire.

2

Verkeerde verf

De slavenhuisjes staan op twee locaties. Bij de Witte Pan staan de witte slavenhuisjes. Die zijn ook echt wit, met een zwart dak. Bij de Oranje Pan (te herkennen aan de oranje obelisk) staan de rode slavenhuisjes. Deze zijn echter okergeel van kleur en niet rood, oranjerood of oranje. Ooit waren ze wel rood, maar door het bestellen en gebruiken van de verkeerde verf zijn deze slavenhuisjes nu geel. Mogelijk dat ze in de nabije toekomst in de oorspronkelijke kleur teruggebracht zullen worden.

3

Hoe te bereiken

De slavenhuisjes liggen aan de zuidwestelijke kust van Bonaire. De EEG Boulevard loopt langs de twee groepen met slavenhuisjes. De afstand vanaf het hart van Kralendijk, het Wilhelminaplein, is een kleine 13 kilometer tot de witte slavenhuisjes en bijna 18 kilometer tot de rode slavenhuisjes. Dat is te voet eigenlijk niet te doen en ook op de fiets is het een aardige afstand als je heen en terug moet gaan. Aangezien er geen bussen naar de slavenhuisjes rijden, is een huurauto of taxi de beste optie.

Een andere optie is om deel te nemen aan een georganiseerde tour over het eiland. Vrijwel al dit soort excursies maken een stop bij de slavenhuisjes.

4

De echte geschiedenis?

Het verhaal dat over de slavenhuisjes op Bonaire verteld wordt, is dat deze slavenhutjes een slaapplek waren voor tot slaaf gemaakten die op de zoutpannen werkzaam waren. In de huisjes die eigenlijk geschikt zijn voor 2 personen, zouden volgens de overlevering tot maar liefst zes mensen slapen. Er is kritiek op dit verhaal. Een lokale geschiedeniskenner meent dat de slavenhuisjes gebouwd zijn als propaganda. De Nederlanders zouden bij de bouw in 1850 geweten hebben dat slavernij een aflopende zaak zou zijn. Met de bouw van 30 slavenhuisjes voor naar schatting tot 400 tot slaaf gemaakten die er soms werkzaam waren, zouden de Nederlanders vooral de indruk willen wekken goed voor hun slaven te zorgen.

Helaas is er weinig gedocumenteerd over die periode en is het vooral een kwestie van interpretatie. Feit is dat de slavenhuisjes op de een of andere manier gebruikt werden door de tot slaaf gemaakten. Of ze er daadwerkelijk overnachtten of dat ze vooral gebruikt werden om af en toe even te schuilen tegen de felle zon? Niemand die het met honderd procent zekerheid kan zeggen.

5

Beste moment om te bezoeken

Wil je de slavenhuisjes in alle rust bezoeken? Ga dan vroeg op de dag of juist laat in de middag. Vooral als er cruiseschepen liggen, kan het er overdag wat drukker worden. Voor mooie foto’s kan dat wat lastig zijn. Als je zelf deelneemt aan een cruise en daarbij Bonaire bezoekt, dan ontkom je er vaak niet aan om andere toeristen te ontlopen.

Hoef je de slavenhuisjes niet persé in het volle zonlicht te zien, dan zijn de momenten rond zonsopkomst en de zonsondergang een leuk moment om mooie foto’s te maken.