5 dingen die je moet weten over de Sjeik Zayed-moskee

De Sjeik Zayed-moskee behoort tot de best bezochte en mooiste bezienswaardigheden van Abu Dhabi. Dit islamitische geloofsgebouw is de grootste moskee binnen de Verenigde Arabische Emiraten en staat in de top 10 grootste moskeeën ter wereld. De Sjeik Zayed-moskee is vernoemd naar de grondlegger en tevens allereerste president van de Verenigde Arabische Emiraten, Sjeik Zayed bin Sultan al Nuhayyan. Hij stierf in 2004 en werd begraven in een mausoleum aan de oostkant van de moskee. Naast Sjeik Zayed bin Sultan al Nuhayyan zijn er geen andere mensen begraven in of bij de moskee. De moskee is een gebedshuis en geen begraafplaats.

De Sjeik Zayed-moskee is een jong gebouw. Hij is na een bouwperiode van 11 jaar in 2007 in gebruik genomen. De architectonische combinatie van Mogol en Moorse stijlen zorgt voor een uniek uiterlijk, dat meteen herkenning oproept zodra je een afbeelding of video ziet waarin de Sjeik Zayed-moskee afgebeeld wordt. Het unieke uiterlijk en de vele mooie details die verwerkt zitten in deze moskee zorgt ervoor dat het complex een geliefd onderwerp is voor fotografen.

Over de Sjeik Zayed-moskee valt van alles te vertellen. Wij beperken ons tot de 5 dingen die je volgens ons moet weten over de Sjeik Zayed-moskee en het bezoeken van deze unieke plek in Abu Dhabi.

1

Sjeik Zayed-moskee bezoeken

De Sjeik Zayed-moskee is voor iedereen te bezoeken. Het maakt niet uit of je wel of geen moslim bent. Tijdens het vrijdaggebed is de toegang wel voorbehouden aan islamitische bezoekers die deel komen nemen aan het gebed. Andere bezoekers zijn op dat moment niet welkom in de Sjeik Zayed-moskee.

De Sjeik Zayed-moskee is van zaterdag tot en met donderdag van 9:00 uur ’s ochtends tot 22:00 uur ’s avonds te bezoeken. Op vrijdag is de Sjeik Zayed-moskee te bezoeken van 9:00 tot 12:00 uur en tussen 15:00 en 22:00 uur. De toegang is gratis, maar je moet je wel vooraf aanmelden via deze pagina. Daarna krijg je een toegangskaart die op basis van de aangemelde datum en tijd geldig is.

2

Zo kom je er

De Sjeik Zayed-moskee ligt in het oosten van Abu Dhabi. Het internationale vliegveld van Abu Dhabi ligt op 20 kilometer rijden (ongeveer 20 minuten), het centrum van Abu Dhabi op ongeveer 15 kilometer (15 to 20 minuten rijden) en vanuit Dubai ben je een uur tot anderhalf uur onderweg met de auto.

Vrijwel geen enkele toerist komt te voet naar de Sjeik Zayed-moskee. Een taxi, de bus of een huurauto zijn veel gebruikte mogelijkheden om naar de Sjeik Zayed-moskee te komen. De hop-on-hop-off bus van Abu Dhabi rijdt ook naar de Sjeik Zayed-moskee. Je kunt met je ticket voor de hop-on-hop-off bus hier uitstappen en later weer instappen.

Ben je in Abu Dhabi of Dubai op vakantie? Dan kun je ook een verzorgde excursie inclusief vervoer naar de Sjeik Zayed-moskee boeken.

Sjeik Zayed-moskee excursies via Tiqets

Sjeik Zayed-moskee excursies via GetYourGuide

3

Feiten en cijfers

De Sjeik Zayed-moskee kent wat indrukwekkende feiten en cijfers. De moskee heeft 82 koepels, die verschillende afmetingen hebben. Er zijn 4 minaretten aangebracht, waarvan de hoogste maar liefst 107 meter de lucht in torent. De bouw van de Sjeik Zayed-moskee heeft in totaal ongeveer 427 miljoen euro gekost. De financiering kwam grotendeels uit overheidsgeld. Er werden ook donaties van particulieren en bedrijven ingezameld om de bouw van de moskee te helpen financieren.

De moskee heeft een oppervlakte van 22.412 vierkante meter en kan tot 40.000 mensen herbergen. Ter vergelijking: de Hassan II-moskee in de Marokkaanse stad Marokko heeft een capaciteit van 110.000 mensen. In de Sjeik Zayed-moskee kun je het grootste tapijt ter wereld bewonderen. Het in Iran vervaardigde wereldrecordhoudende tapijt heeft een oppervlakte van 5627 vierkante meter en weegt ongeveer 47.000 kilogram.

4

Ga (ook) tijdens het blauwe uurtje

De lichte kleuren van de Sjeik Zayed-moskee komen uitstekend tot hun recht op het moment dat de zon er op schijnt en de hemel strakblauw is. Deze combinatie is ronduit schitterend. Uit eigen ervaring zouden we aanraden om Sjeik Zayed-moskee ook een keer te bezoeken op het moment dat de zon net ondergaat. Het blauwe uurtje dat daarop volgt, is een geweldig moment om fantastische avondfoto’s van de Sjeik Zayed-moskee te schieten.

5

Kledingvoorschriften

Voor het bezoeken van de Sjeik Zayed-moskee gelden kledingvoorschriften en gedragsregels. Zo zijn rokken, korte broeken, doorschijnende kleding, mouwloze shirts en strakke kleding (dames) niet toegestaan. Kleding met vloeken of andere godslasterlijkheid zijn niet toegestaan. Vrouwen dienen een hoofddoek of iets vergelijkbaars te dragen.

Tot 2022 jaar kon je overkleding (abaya’s en sjaals) lenen om aan de kledingvoorschriften te kunnen voldoen. Dat is nu niet meer mogelijk. De reden voor de verandering is niet officieel bekendgemaakt. Mogelijk is het om de wachtrijen te verkorten of om hygiënische redenen.

Het tonen van politieke of religieuze boodschappen is niet toegestaan. Het in het openbaar tonen van affectie, op wat voor manier dan ook, is niet toegestaan. Denk aan kussen, hand-in-hand lopen, elkaar strelen en alles wat verder gaat.