5 dingen die je moet weten over de rots van Aphrodite

De rots van Aphrodite is een van de bekendste bezienswaardigheden van Cyprus. Deze rots, die voor de zuidkust van Cyprus ligt, wordt lokaal ook wel Petra tou Romiou genoemd. Letterlijk vertaald betekent dat Rots van de Romeinen. Er zijn verschillende legendes over deze rots die ongeveer 25 kilometer ten oosten van Paphos uit de zee oprijst. De bekendste legende is dat deze rots de geboorteplaats zou zijn van de godin Aphrodite, misschien vanwege het schuimende water rond de rotsfragmenten, en daarom staat hij bekend als de rots van Aphrodite.

De Cyprioten houden graag vast aan deze legende. Aphrodite is in de Griekse mythologie de godin van onder andere de liefde, de schoonheid, de seksualiteit en de vruchtbaarheid. Door de geboorteplaats van Aphrodite aan Cyprus te koppelen, kunnen de Cyprioten Cyprus het eiland van Aphrodite noemen. Dat staat bijna synoniem voor het eiland van de liefde. Wie wil zo’n titel niet hebben?

Het verhaal dat we hierboven beschrijven, kun je ook teruglezen op tal van sites, in boeken en in reisgidsen over Cyprus. Wij vertellen je graag de 5 dingen die je moet weten over de rots van Aphrodite, en dan met name een aantal praktische zaken.

1

Bereikbaarheid met de auto

Snelweg A6, die tussen Paphos en Limassol ligt, komt bijna langs de rots van Aphrodite. Vanaf deze snelweg moet je afslag 42A nemen. Dat is de afslag ‘Petra tou Romiou’. Hierna kom je op de B6 terecht die je een klein stukje in oostelijke richting af rijdt. Na ongeveer een kilometer heb je aan de linkerkant de parking Petra tou Romiou. Als je je auto daar parkeert, dan kun je via een voetgangerstunneltje onder de weg naar het strand lopen dat uitzicht biedt op de rots van Aphrodite. Verderop zijn er nog enkele parkeerplaatsen die op wat grotere afstand uitzicht bieden op de rots van Aphrodite. Parkeren is gratis.

2

Niet bereikbaar met de bus

Er rijden geen bussen naar de rots van Aphrodite. Er is ook geen bushalte in de buurt van waaruit je naar de rots van Aphrodite kunt lopen. De verschillende toeristische toerbussen en hop-on-hop-off bussen die in en rond Paphos rijden, gaan niet naar de rots van Aphrodite. Als je geen huurauto of scooter ter beschikking hebt, zijn de taxi of een georganiseerde excursie de enige opties.

3

Het strand van Aphrodite

Hoewel sommige bezoekers naar de geboorteplaats van Aphrodite komen voor de mooie uitzichten, is het ook een populaire zwemplek. Toeristen en de lokale bevolking trekken op warme dagen naar het strand om te genieten van de zon en het verfrissende water. Omdat dit een van de meest romantische plekken op het eiland is, is het erg populair voor huwelijksaanzoeken.

Het strand bestaat grotendeels uit grijze keien. Sommige delen hebben een laagje met grof zand. Op het strand heb je geen voorzieningen. Er worden geen ligstoelen en/of parasols verhuurd. Met wat geluk heb je wat schaduw van de grote rots die op het strand zelf staat.

4

Voorzieningen

Op de parkeerplaats is een winkel/snackbar waar je eten, drinken en wat andere spulletjes kunt kopen. Hier kun je ook naar het toilet. Aan de achterkant zijn een paar kleedhokjes en douches. Voor een douchebeurt moet je betalen. Zorg dat je daarvoor muntgeld bij je hebt. Op dit moment zijn het muntjes van 50 cent die je nodig hebt.

5

Vergeet niet om een rondje om de rots te zwemmen

Een lokaal verhaal dat de ronde doet is dat iedereen die rond de rots van Aphrodite zwemt, gezegend zal worden met eeuwige schoonheid. Ook al zijn er weinigen die er echt in geloven, kan het natuurlijk geen kwaad om het in ieder geval een kans te geven. Het water rond de rots is in de zomer heerlijk van temperatuur: ongeveer 24 tot 28 graden Celsius.