5 dingen die je moet weten over de London Eye

Je kunt Londen bijna niet bezoeken zonder dat je de London Eye ziet staan. Dit enorme reuzenrad staat in het hart van Londen op een opvallende plek aan de Theems. Het is de nummer één betaalde attractie van Londen en tevens een van de best bezochte bezienswaardigheden van de hele wereld. Er zijn meerdere redenen om de Londen Eye te bezoeken. De belangrijkste is het waanzinnige uitzicht dat je hebt over een van de meest indrukwekkende skylines ter wereld. Een andere reden is dat een rondje in de London Eye als een welkom rustmoment gezien wordt tijdens een stedentrip aan het immer drukke Londen. Hier ontsnap je eventjes aan de hectiek die gewoon is voor deze wereldstad. Op jaarbasis kiezen bijna vier miljoen toeristen ervoor om in een van de capsules van de London Eye te stappen.

Feiten zoals de hoogte (135 meter), de diameter (120 meter) en het bouwjaar (1998) zijn op veel plekken terug te vinden. De officiële opening was op 31 december 1999, op de drempel van de overgang naar een nieuw millennium. Het duurde echter tot 9 maart 2000 tot het gewone publiek de London Eye in kon stappen. Er valt veel meer te schrijven over de London Eye. Wij vertellen je de vijf dingen die je moet weten over de London Eye.

1

Grootste reuzenrad van Europa

Bij de opening was de London Eye het grootste reuzenrad ter wereld. In 2006 werd dat record verbroken door de Star of Nanchang in China, die een hoogte van 160 meter heeft. Inmiddels staan er vier reuzenraderen boven de London Eye als het aankomt op de grootste ter wereld. De Ain Dubai is met maar liefst 250 meter bijna twee keer zo hoog als de London Eye en op dit moment het grootste reuzenrad ter wereld.

Binnen Europa geldt het London Eye nog steeds als het grootste reuzenrad. Geen enkel Europees reuzenrad komt in de buurt van de hoogte van 135 meter. Dankzij deze hoogte kun je bij helder weer ontzettend ver kijken vanuit de London Eye. Een afstand van veertig kilometer moet dan mogelijk zijn, waardoor je Windsor Castle soms kunt zien liggen.

2

Twee soorten tickets

Let goed op als je op zoek gaat naar entreetickets voor de London Eye. Er zijn twee soorten tickets: de normale tickets en de zogenaamde fast track tickets. Met de fasttrack-tickets kun je op het door jou geboekte tijdslot naar de fasttrack-ingang en heb je amper wachttijd om in te stappen. Met een standaardticket moet je aansluiten in de rij.

Er is nog een derde optie, die wel een stuk duurder is: als je een privépod ticket koopt, dan heb je een hele capsule voor jou en je gezelschap. Bij dit ticket kun je met 2 tot maximaal 16 personen snel instappen via een speciale ingang. Kom je inderdaad grote groep 14 tot 16 mensen), dan is deze optie gunstiger dan de fast-track tickets.

3

De London Eye is een tijdelijke attractie

De London Eye was, net als de Eiffeltoren, bedoeld als een tijdelijk gebouw dat ongeveer vijf jaar op het land van de Lambeth Council aan de Theems zou staan. Lambeth Council verleende het Eye in juli 2002 een permanente vergunning. Op 8 februari 2006, na een meningsverschil tussen het Southbank Centre en het London Eye, werd een huurcontract voor 25 jaar ondertekend. Voorlopig zal de London Eye dus tot het jaar 2031 zijn rondjes blijven draaien.

Vanwege de enorme commerciële belangen is het vrij aannemelijk dat er ook voor de jaren daarna een deal gesloten zal worden en dat ook volgende generaties van het prachtige uitzicht vanuit de London Eye kunnen gaan genieten.

4

De maximale capaciteit is 800 passagiers

In totaal telt de London Eye 32 capsules die ieder 25 bezoekers mee kunnen nemen. Daardoor kunnen er maximaal 800 passagiers tegelijkertijd in de London Eye aanwezig zijn. Iedereen draait exact 1 ronde mee en zo’n rondje neemt 30 minuten in beslag. Per uur zit de limiet dus op 1600 bezoekers. Op basis van ruim 5700 rondjes per jaar is er een passagierscapaciteit van ruim 4,6 miljoen per jaar. In de praktijk ontvangt de London Eye ongeveer 3,75 miljoen bezoekers per jaar.

Op drukke dagen is de London Eye vaak uitverkocht. Op tijd je tickets regelen is daarom aanbevolen. Je kunt je London Eye tickets reserveren via Tiqets.com.

5

Hij lijkt stil te staan

De London Eye draait met een snelheid van 26 centimeter per seconde of 0,936 kilometer per uur. Omdat de London Eye zo langzaam draait, lijkt hij bijna stil te staan. De London Eye stopt gewoonlijk niet om passagiers aan te nemen; de draaisnelheid is laag genoeg om passagiers op grondniveau in en uit de bewegende capsules te laten lopen. Hij wordt echter wel gestopt om gehandicapte of oudere passagiers de tijd te geven veilig in en uit te stappen.