Vandaag is het de ‘dag van de frikandel’. Over het ontstaan van deze nationale frikandellendag gaan er verschillende verhalen rond. Het is onduidelijk wanneer de eerste frikandellendag in het leven geroepen is. Wel is duidelijk dat 4 februari geen toevallig gekozen datum is. Volgens de overlevering zou slagersknecht Gerrit de Vries op 4 februari 1954 de grondlegger geweest zijn van wat in korte tijd uitgegroeid is tot veruit de populairste Nederlandse snack. Volgens de statistieken consumeren we met z’n allen zo’n 600 miljoen frikandellen per jaar. Dat is ongeveer 35 per persoon.
Over de frikandel valt heel wat te vertellen. Zo was de frikandel ooit veel grover dan de snack die we nu in de frituur, oven of airfryer gooien. In de loop der jaren heeft de gewone frikandel zijn gladde fijne structuur gekregen waar we nu zo aan gewend zijn. In de loop der jaren zijn veel Nederlanders de frikandel in hun hart gaan sluiten, ondanks dat deze overheerlijke snack niet in de Schijf van Vijf staat. Het is misschien wel de ultieme vorm van wat we tegenwoordig ‘guilty pleasure’ noemen. Misschien niet de gezondste keuze, maar zo onweerstaanbaar lekker!
In het kader van de nationale frikandellendag hebben wij de vijf dingen voor je verzameld die je moet weten over de frikandel.