5 dingen die je moet weten over de Bologna City Red Bus

Voor toeristen is de zogenaamde hop-on-hop-off bus vaak een geliefde en handige manier om een stad te verkennen. Deze toeristenbussen rijden hun rondjes op zo’n manier dat je als bezoeker langs de highlights en de leukste buurten van een bestemming. Niet alleen de route is speciaal op toeristen gericht, er is een toegevoegde waarde in de vorm van audioguides en de mogelijkheid om bij de belangrijkste bezienswaardigheden uit te kunnen stappen. Ook de Italiaanse stad Bologna heeft z’n hop-on-hop-off bus. In dit geval is City Red Bus S.r.l. het bedrijf dat deze toeristenbus opereert. In plaats van internationale merken zoals Bigbus en Citysightseeing heeft de stad Bologna voor een Italiaanse partij gekozen.

De hop-on-hop-off bus van Bologna is ideaal als je weinig zin of tijd hebt om de stad wandelend te ontdekken. De gratis audioguide biedt je onderweg de nodige informatie over Bologna en de specifieke plekken die je onderweg zult zien.

Stel dat je gebruik wilt maken van de Bologna City Red Bus, wat wil je dan allemaal weten? Natuurlijk zaken als de route, wat het kost en of het de moeite waard is. Wij hebben enkele weken geleden met de Bologna City Red Bus meegereden en op basis daarvan de 5 dingen die je moet weten over de Bologna City Red Bus voor je op een rijtje gezet.

1

De bus

De bus van Bologna City Red Bus is een dubbeldekker. De onderste verdieping is geheel gesloten en heeft relatief weinig zitplaatsen. De meeste capaciteit bevindt zich op het bovendek. Die is hybride: ze kunnen ervoor kiezen om het dak erop te hebben of niet. Hetzelfde geldt voor de zijramen. Bij nat weer sluiten ze zoveel mogelijk af. Bij hoge temperaturen doen ze het dak er wel op, maar zijn de zijkanten open, met uitzondering van het voorste deel. Wil je de verkoelende rijwind ervaren, dan moet je de voorste rijden vermijden.

2

Route

De Bologna City Red Bus rijdt 1 route. Er wordt vertrokken vanaf de Piazza Maggiore, in het hart van Bologna. De bus staat ten oosten van de Torre Lambertini. De bus rijdt eerst een stuk dwars door het historische centrum van Bologna en vervolgt zijn route naar de San Michele in Bosco, in de heuvels van Bologna. Van daaraf heb je een prachtig uitzicht op de stad. Vervolgens rijdt de bus terug de stad in voor een rondje door het centrum. Het totale rondje duurt ongeveer 1 uur.

Er zijn ongeveer 14 haltes waarbij je in en uit kunt stappen. Tijdens zaterdagen, zondagen en feestdagen wordt er een afwijkend rondje gereden.

3

Frequentie en tijden

De bus rijdt op doordeweekse dagen ongeveer twaalf keer. De eerste bus vertrekt om 10:00 uur vanaf het centraal station van Bologna. Het eerste vertrek vanaf het Piazza Maggiore is rond 10:45 uur. De frequentie is variabel. Er zit minimaal 30 minuten tussen twee ritten, maar later op de dag kan de tijd tussen twee ritten oplopen naar een uur en een kwartier. Tijdens het weekeinde en feestdagen worden er twee extra ritten in de middag verreden.

Het laatste rondje vertrekt rond 18:50 uur vanaf het Piazza Maggiore en is ongeveer een uur later terug op deze locatie.

4

San Luca Express

Optioneel kun je de San Luca Express bijboeken. Dit toeristentreintje is naast wandelen en de taxi de beste manier om naar San Luca te reizen. Het heiligdom van de Madonna van San Luca is een basiliek in Bologna. Hij staat bovenop een beboste heuvel, Colle of Monte della Guardia, zo’n 300 meter boven de stadsvlakte, net ten zuidwesten van het historische centrum van de stad.

De San Luca Express vertrekt ook vanaf het Piazza Maggiore en rijdt 11 keer per dag. In de weekeinden en tijdens feestdagen wordt er twee keer extra gereden. Je kunt de San Luca Express ook als los ticket kopen, maar de meeste mensen kiezen vanwege het voordeeltarief voor de combinatie Bologna City Red Bus en San Luca Express.

5

Tickets en prijzen

Een los kaartje voor de Bologna City Red Bus is een dag geldig en kost 16 euro. Een los kaartje voor de San Luca Express kost 12 euro en is een retourticket. De combinatie Bologna City Red Bus en San Luca Express kost 23 euro. Bijkomend voordeel is dat het kaartje voor de hop-on-hop-off in deze combinatie twee dagen geldig is in plaats van eentje. Het moeten dan wel twee opeenvolgende dagen zijn.

Je kunt de tickets voor de Bologna City Red Bus en San Luca Express kopen bij het stalletje aan het Piazza Magiore. Wil je elders opstappen of je tickets alvast bij de hand hebben zodat je meteen met de tour kunt beginnen? Dan is het handig om je tickets alvast online te kopen. Dat kan onder andere bij Tiqets.com.