5 dingen die je moet weten over Cueva de los Verdes

Cueva de los Verdes is een grottenstelsel dat ongeveer vierduizend jaar geleden gevormd werd op het eiland Lanzarote. Vanwege zijn natuurlijke schoonheid en historische betekenis is het een van de belangrijkste toeristische attracties van het eiland. De populaire website top10bezienswaardigheden heeft de Cueva de los Verdes niet voor niets hoog in de ranglijst met de tien belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van Lanzarote gezet. De Cueva de los Verdes vormen een unieke uiting van vulkanisme, zoals je die maar op weinig andere plekken kunt zien.

De grotten werden ongeveer 4.000 jaar geleden gevormd door vulkanische activiteit. Om precies te zijn is het een restant van een uitbarsting van de vulkaan La Corona. Het is een onderdeel van een langere lavatunnel die zich uitstrekt over ongeveer 8 kilometer. Een deel van de grotten is opengesteld voor het publiek. Dat stuk van de Cueva de los Verdes kun je enkel onder begeleiding van een gids bezoeken.

Er valt over de Cueva de los Verdes heel wat te vertellen. Dat doet de gids dan ook uitvoering tijdens de rondleiding. Wij beperken ons tot de 5 dingen die je moet weten over de Cuevas de los Verdes en over het bezoeken van deze prachtige vulkanische grotten.

1

Geen stalactieten en stalagmieten

De voor veel grotten zo kenmerkende stalactieten en stalagmieten ontbreken in zijn geheel in de Cueva de los Verdes. Dat komt doordat deze grotten zijn gevormd door de spectaculaire lavatunnels die tijdens vulkanische uitbarstingen zijn ontstaan. Er is geen water aan te pas gekomen. De lavatunnel is een resultaat van de snelle afkoeling en stolling van lava aan de buitenkant van de stromende lavastroom, terwijl het binnenste deel bleef stromen en uiteindelijk wegspoelde, waardoor een holle tunnel overbleef.

2

Openingstijden en prijzen

De Cueva de los Verdes zijn 365 dagen per jaar te bezoeken, tijdens een schrikkeljaar zelfs 366 dagen. De openingstijden zijn van 10:00 tot 17:00 uur. De laatste rondleiding start om 16:00 uur.

Een los ticket kost op dit moment € 10,- voor volwassenen. Kinderen van 7 tot en met 12 jaar oud betalen de halve prijs en de allerjongsten (t/m 6 jaar) mogen gratis naar binnen.

Ben je van plan om meerdere bezienswaardigheden op Lanzarote te bezoeken, dan kun je er voor kiezen om een combinatieticket te kopen. Die zijn er voor 3, 4 of 6 bezienswaardigheden. Het duurste combinatieticket kost 35 euro, wat een voordeel geeft van € 12,50 tegenover losse kaartjes. Met deze voordeelpas voor 6 bezienswaardigheden kun je behalve de Cueva de los Verdes ook de Montañas del Fuego, de Jameos del Agua, het Mirador del Río, de Cactus Garden en het MIAC Castillo de San José bezoeken.

De voordeelpas geeft geen voorrang, toegang tot de Cueva de los Verdes is volgens het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt”.

3

Zo kom je er

Cueva de los Verdes ligt in het noorden van Lanzarote. Het dichtst bij gelegen dorp is Punta Mujeres. Cueva de los Verdes ligt aan de LZ-205. Je kunt er niet met het openbaar vervoer komen. Wel worden er georganiseerde excursies aangeboden waarbij je de Cueva de los Verdes bezoekt. Andere mogelijkheden zijn de taxi of een huurauto.

Als je met de huurauto komt dan kun je die gratis parkeren op het eigen parkeerterrein van Cueva de los Verdes.

4

Over de rondleiding

De rondleiding door het grottenstelsel duurt ongeveer 45 tot 50 minuten. De begeleidende gids vertelt in het Engels en Spaanse allerlei wetenswaardigheden over de grotten. Hij of zij waarschuwt je ook op welke stukken je eventjes (flink) gebukt moet lopen om te voorkomen dat je je hoofd stoot.

De rondleiding (en dus eigenlijk het hele bezoek) is niet mogelijk met een rolstoel, rollator, kinderwagen of buggy. Iedere bezoeker moet goed zelfstandig kunnen lopen. Een wandelstok kun je wel gebruiken.

In de grotten heerst een constante temperatuur van ongeveer 18 tot 20 graden Celsius. Er is geen sprake van een hoge relatieve luchtvochtigheid en er waait geen wind. Het is er dus eigenlijk altijd aangenaam. Hieruit voortvloeiend effect is dat de Cueva de los Verdes extra populair is op de weinig voorkomende dagen dat er geen mooi weer heerst op Lanzarote.

Je mag fotograferen, maar alleen zonder flits. Onderweg kom je geen toiletten tegen. Zorg ervoor dat je met een lege blaas op pad gaat.

5

Het geheim

Het hoogtepunt van de rondleiding bestaat uit iets wat wij hier niet zullen verklappen. Het wordt niet voor niets ‘het geheim van Cueva de los Verdes‘ genoemd. Misschien heb je er al over gelezen of gehoord. We willen je graag de tip geven om er niet naar te gaan zoeken. Kom je een website tegen die het geheim wel verklapt, probeer deze spoiler dan niet te lezen.

Op het moment dat je bij dit geheime en geweldige onderdeel van de Cueva de los Verdes arriveert zal de gids je vertellen dat je niet mag fotograferen. Respecteer dat in ieder geval totdat er weer doorgelopen wordt. Het zal je ter plaatse wel duidelijk worden waarom we dit schrijven.