5 dingen die je moet weten over Cascais

Cascais is uitgegroeid tot een van de populairste badplaatsen aan de Costa de Lisboa. Ooit was Cascais een rustig vissersdorp waar weinig te beleven viel. Op het moment dat de Portugese koninklijke familie Cascais als vakantiebestemming begon te gebruiken, werd dit voorbeeld snel gevolgd door andere welgestelde Portugezen. Hierdoor werd Cascais een mondaine badplaats die inmiddels ook door de gewone vakantieganger met alle liefde bezocht wordt. De ligging aan de kust en in de buurt van Lissabon zorgt ervoor dat de basiselementen voor het succes al aanwezig waren. Het aangename mediterrane klimaat draagt hier ook een steentje in bij.

Stel dat je een vakantie in Cascais wilt vieren of een dagje naar Cascais wilt reizen. Wat zijn dan de belangrijkste dingen om te weten? Zoals gebruikelijk hebben wij de vijf dingen die je moet weten over Cascais voor je beschreven.

1

Reizen tussen Cascais en Lissabon

De meeste toeristen combineren Cascais met Lissabon. Ze bezoeken Lissabon vanuit Cascais of gaan een dagje naar Cascais vanuit Lissabon. Als je geen (huur)auto ter beschikking hebt, ga dan met de trein. De trein tussen Lissabon en Cascais doet er nog geen drie kwartier over. Heb je een geldige Lissabon Card? Dan is deze treinreis gratis! De trein arriveert en vertrekt in Lissabon vanaf Cais de Sodré. Dit treinstation ligt aan het water, vlak bij het centrum. Vanaf het station loop je zo het centrum van Cascais in.

2

Meerdere stranden

Cascais heeft niet één maar meerdere stranden. Ieder strand heeft zijn eigen karakter en publiek. De stranden hebben gemeen dat ze allemaal aan de zuidkant van Cascais liggen. Het Praia da Ribeira ligt het dichtst bij het oude centrum en de vissershaven van Cascais. Het iets oostelijker gelegen Praia da Rainha profiteert van de ligging tussen twee kliffen. Hierdoor is dit fijne zandstrand erg geliefd op dagen dat het net wat minder strandweer is.

Nog iets oostelijker liggen het Praia Ribeira de Cascais en het Praia da Duquesa. Optisch vormen deze twee geliefde stranden één strand. De wandelpromenade die langs deze stranden loopt, kent een aantal aangename horecagelegenheden met terras. Je kunt deze boulevard via het Praia da Rata in oostelijke richting vervolgen. Als je nog geen kilometer doorwandelt kom je al in de aangrenzende badplaats Estoril terecht.

3

Koel zeewater

Cascais ligt aan de Atlantische Oceaan. Omdat deze enorme oceaan ter hoogte van Portugal een relatief koele stroming kent, ligt de zeewatertemperatuur bij Cascais lager dan je op basis van de geografische ligging zou verwachten. In juni ligt de gemiddelde zeewatertemperatuur net onder de 20 graden Celsius. In juli, augustus en september heeft het zeewater ter hoogte van Cascais een temperatuur die meestal rond of net iets boven de 20 graden uitkomt. Daarmee is het water op dat moment niet veel warmer dan bij de Noordzeestranden langs de Belgische en Zeeuwse kust.

Wil je het water wat warmer hebben? Bezoek dan het Piscina Oceânica Alberto Romano. Dit gratis toegankelijke openbare zwembad is gevuld met zout water. Bij hoogwater kan ze de zee boven de randen van het zwembad stijgen, waardoor het water automatisch ververst wordt. Hierdoor daalt de watertemperatuur naar dezelfde temperatuur als de zee. Vervolgens kan de zon dankzij de geringe diepte het water weer opwarmen.

4

Een van de mooiste plaatsjes van de regio Lissabon

Toen de makers van de populaire Nederlandse website mooistedorpjes.nl Cascais bezochten, waren ze zo onder de indruk dat ze Cascais toegevoegd hebben aan hun overzicht van mooiste dorpjes en kleine stadjes binnen de Portugese regio Lissabon. Cascais is deze vermelding absoluut waard!

5

Voldoende te zien in Cascais

Er is genoeg te zien en te doen in Cascais. Zo veel zelfs dat er een heuse top 10 bezienswaardigheden van Cascais te vinden is op internet. Dit maakt Cascais extra aantrekkelijk voor een bezoek. Zo heeft Cascais meerdere boeiende musea binnen de gemeentegrenzen. Het opvallend vormgegeven Casa das Histórias Paula Rego laat je de kunstwerken zien die door de kunstenaar Paula Rego (1935-2022) vervaardigd zijn en in het historische stadhuis van Cascais is het stadsmuseum gevestigd. Neem zeker een kijkje in het Marechal Carmona Park, waar het Museu Condes de Castro gevestigd is. Het historisch centrum is een plek waar je zeker doorheen moet wandelen als je Cascais bezoekt.