5 dingen die je moet weten over Buschenschanks

Minstens negen van de tien Nederlanders weten niet wat een Buschenschank is en hebben er zelfs nog nooit van gehoord. Wie wel eens de Oostenrijkse regio Steiermark (in het Nederlands Stiermarken geheten) die heeft een redelijke kans wel met een Buschenschank in aanraking gekomen te zijn en dus te weten wat dit fenomeen inhoudt. Wie op zoek gaat naar het begrip Buschenschank, die zou zomaar op irrelevante informatie uit kunnen komen. De zoekopdracht “Buschenschank wiki” geeft bijvoorbeeld de pagina over Heuriger als hoogste zoekresultaat weer, waarbij er over jonge nog niet gebottelde Oostenrijkse wijn gesproken wordt.

Een Buschenschank is een etablissement waar een boer zijn producten (drank en koude gerechten) mag serveren. Deze charmante, traditionele wijnbars zijn de verborgen parels van de regio en bieden een unieke kijk op de Oostenrijkse cultuur en gastvrijheid. Je kunt de lokale lekkernijen niet alleen in de Buschenschank zelf proeven, in de bijbehorende winkel kun je de producten kopen om tijdens je vakantie te nuttigen of mee naar huis te nemen.

Wij bezochten afgelopen weken enkele Buschenschanks in de omgeving ten zuidwesten van Graz. Op basis van onze ervaringen en input van onze Oostenrijkse vrienden hebben we de 5 dingen die je moet weten over een Buschenschank voor je uitgewerkt.

1

Een must-do als je in Steiermark bent

Je hebt Steiermark niet ervaren, als je geen Buschenschank bezocht hebt. Het is de allerbeste manier om kennis te maken met de lekkernijen uit de regio, een stukje van de cultuur van Steiermark te ontdekken en om je tussen de lokale bevolking te begeven. Er zijn in totaal meer dan 800 Buschenschanks in heel Steiermark.

2

Geen bier, Coca-Cola of warme gerechten

Buschenschanks serveren uitsluitend hun eigen wijnen en zelfgemaakte gerechten. Dat zijn vrijwel altijd koude gerechten. De boeren maken geen bier, geen frisdrank en geen koffie. Die kun je daarom niet bestellen bij een Buschenschank. Ze zullen je met een glimlach aankijken op het moment dat je om een Coda Cola of een cappuccino vraagt en je vertellen dat ze dat niet hebben.

Wat serveren ze dan wel? Op het gebied van drank kun je kiezen uit verschillende regionale wijnen en uit zelfgemaakte vruchtensappen. Water, ook met bubbels, kun je bij iedere Buschenschank krijgen. Wil je iets stevigers? Mogelijk bieden ze zelfgestookte sterke dranken aan. Wil je een limonade-ervaring hebben? Bestel dan vruchtensap dat aangelengd wordt met mineraalwater.

Alleen koude gerechten en zelfgemaakt gebak mogen worden geserveerd. De boer mag in de Buschenschank voedsel aanbieden die afkomstig is van zijn eigen productie of wordt ingekocht bij boerderijen.

3

Brettljause

De Brettljauseet is het typische Buschenschank-gerecht. Dit bestaat typisch uit vleeswaren zoals gerookt vlees, geroosterd varkensvlees, ham, gedroogde worst, spek, gerookte worst, kaas en smeersels zoals Verhackert, leverspread, geroosterd vet, gramspek, pompoenpittenpasta met mierikswortel en bruin brood en wordt geserveerd op een houten plank.

Bij de meeste Buschenschanks kun je ook de beroemde Steirische Käferbohnensalat (een salade van bonen). Dit is heerlijk als bijgerecht. Kenmerkend ingrediënt is de typisch voor Steiermarken Kürbiskernöl. Deze donkere, rijke pompoenpitolie is een kenmerkend ingrediënt uit Steiermark. Het geeft de salade een unieke, nootachtige smaak.

4

Vooral familiebedrijven

Veel Buschenschanks zijn al generaties lang in dezelfde familie. Je kunt vaak een praatje maken met de eigenaar of de wijnmaker zelf, wat een persoonlijke en authentieke touch aan je bezoek geeft. Ze vertellen je graag alles over hun wijnen en de geschiedenis van hun bedrijf. Het is daarbij wel handig als je een redelijk woordje Duits spreekt, want niet iedereen is de Engelse taal machtig.

5

Praktische info

Een Buschenschank is seizoensgebonden en is niet alle dagen van de week geopend. Op doordeweekse dagen kun je voor een gesloten deur komen te staan. In het weekeinde kan het druk zijn in de Buschenschanks. De Buschenschanks worden vooral vanaf lunchtijd en gedurende de middag bezocht. Wil je zeker weten dat ze open zijn en dat je een plekje hebt? Bel ze dan vooraf op om een tafel te reserveren.

Veel Buschenschanks accepteren alleen contant geld. Zorg ervoor dat je genoeg euro’s bij je hebt, zodat je zonder problemen kunt genieten van al het lekkers dat ze te bieden hebben.

Buschenschanks zijn diep geworteld in de lokale tradities en cultuur. Respecteer de gebruiken en wees beleefd tegen de eigenaren en andere gasten. Het is een plek van gemeenschap en samenhorigheid.