5 dingen die je moet weten over Boulders Beach

Het mediterrane klimaat van Kaapstad en omgeving associeer je niet zo gemakkelijk met pinguïns. Zeker als je beseft dat het tijdens de zomermaanden geregeld 25, 30 graden of nog warmer kan worden. Toch kun je op slechts een half uur rijden van Kaapstad heuse pinguïns in het wild aanschouwen. Dat doe je op Boulders Beach. Dit strand ligt bij Simonstad (ook wel Simonstown genoemd) op de Westkaap. Boulders Beach is wereldwijd bekend om de pinguïnkolonie die zich hier begin jaren tachtig van de vorige eeuw vestigde. Boulders Beach is vernoemd naar de grote granieten rotsblokken die het strand zijn kenmerkende uiterlijk geeft.

Boulders Beach is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de buurt van Kaapstad. De meeste toeristen die Kaapstad of de Westkaap tijdens hun vakantie bezoeken, gaan ook een kijkje nemen op Boulders Beach. De schattig uitziende pinguïns vormen een geweldige ‘attractie’, al hoop ik dat dat woord niet te letterlijk genomen wordt. Tijdens een bezoek aan Boulders Beach krijg je de unieke kans om een kolonie pinguïns van redelijk dichtbij te kunnen observeren. Men verwacht in ieder geval van de bezoekers dat zij de dieren met rust laten en hun leefomgeving niet verstoren.

Menig blogger en reisgids heeft al het nodige over Boulders Beach en de pinguïns geschreven. Wij houden het liever kort en bondig. Dat doen we binnen de 5 dingen die je volgens ons zou moeten weten over Boulders Beach.

1

Meerdere inhammen

Boulders Beach bestaat uit meerdere inhammen die aan de zuidkant van Simonstad liggen. De inham waar de meeste pinguïns te vinden zijn, is onderdeel van het nationaal park Tafelberg. Dit deel is niet vrij toegankelijk.

Voor de pinguïns ga je naar binnen bij de hoofdentree. Dit is de entree die vlak bij restaurant Seaforth ligt. Via een vlonderpad kun je ook naar de entree lopen die verderop richting het zuidoosten ligt. Deze entree is bedoeld voor een strandbezoek. Hier kun je dus zwemmen en zonnebaden op Boulders Beach. Het is echter niet het deel waar het grootste deel van de pinguïns normaliter zich bevindt. Er komen wel geregeld pinguïns naar dit stuk van het strand.

2

Entree betalen

Je moet entree betalen om het grootste deel van Boulders Beach te mogen bezoeken. Voor personen vanaf 12 jaar oud bedraagt de entree ZAR 190 en voor kinderen van 2 t/m 11 jaar moet je ZAR 95 entreegeld betalen. Kinderen onder de leeftijd van 2 jaar mogen gratis mee naar binnen. In euro’s betaal je omgerekend respectievelijk ongeveer 10 euro (kinderen 5 euro) per entreeticket.

3

Gratis de pinguïns bewonderen

Het strand ten noorden van restaurant Seaforth is vrij toegankelijk. Ook hier kun je meestal pinguïns zien, al zijn het er wel een heel stuk minder dan op het niet vrij toegankelijke deel. Een afscheiding moet ervoor zorgen dat je niet bij de pinguïns kunt komen.

4

De pinguïns

De pinguïnkolonie op Boulders Beach bestaat uit zwartvoetpinguïns. Deze pinguïnsoort komt alleen maar voor langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië. Ze worden ook wel brilpinguïns genoemd. De zwartvoetpinguïn heeft een zwarte rug en flanken en witte buik en keel. Over de buik, van de flanken tot het begin van de keel, loopt een zwarte, hoefijzervormige streep. De zwartvoetpinguïn is een groepsdier. Rusten en broeden doen ze in kolonies, zoals hier op Boulders Beach. Inmiddels is deze soort pinguïns een bedreigde diersoort.

Een volwassen zwartvoetpinguïn is ongeveer 60 tot 70 centimeter groot. In vergelijking tot de op en rond de zuidpool levende keizerspinguïn zijn ze vrij klein. De keizerspinguïn heeft een gemiddelde lichaamslengte van ongeveer 110 centimeter.

De zwartvoetpinguïns zijn uitstekende zwemmers. Hun voedsel bestaat uit kleine vissen, kreeftachtigen en inktvissen. Ze komen op land om te rusten en te broeden. Ze kunnen zichzelf het hele jaar door voortplanten, maar de paringstijd vindt vooral aan het begin van de lokale zomer plaats (november/december).

5

Parkeren

Er zijn twee plekken waar je in de buurt van Boulders Beach kunt parkeren. De noordelijkste parkeerplaats ligt bij het eerder genoemde restaurant Seaforth. De tweede parking ligt nog geen kilometer verder doorrijden in zuidoostelijke richting. Beide parkings zijn in principe gratis, maar de parkeerhulpen verdienen hier een kleinigheid door automobilisten naar beschikbare plekken te loodsen. Officieel hoef je geen parkeergeld te betalen, maar deze mensen geef je gewoonlijk een kleine fooi. Denk aan 5 tot maximaal 10 rand, wat omgerekend 25 tot 50 eurocent is.