5 dingen die je moet weten over Blue Flag beaches

Stranden hebben een enorme aantrekkingskracht op mensen. Bij een beetje lekker weer, wil men al snel richting de kust trekken om daar te genieten van het strand. Maar ook bij minder goed weer is het heerlijk vertoeven op het strand. Lekker even uitwaaien, spelen met de hond of aan allerlei sportieve activiteiten doen. Stranden inspireren fotografen, schilders en poëten. Stranden zijn er in allerlei soorten, vormen en maten. Niet ieder strand is een zandstrand, hoewel dat wel hetgeen is waar je waarschijnlijk als eerste aan zult denken.

De schoonheid van een strand is lastig te bepalen. Welk strand is mooi en aantrekkelijk? Dat is vooral een persoonlijke mening (hoewel men het over een aantal stranden grotendeels eens zal zijn dat het droomstranden zijn). Op basis van hygiëne en een aantal andere faciliteiten kunnen stranden wel een Blauwe Vlag krijgen. Deze zogenaamde blue flag beaches krijgen dit internationale keurmerk op basis van vaste criteria. Wat valt er verder te weten over de Blue Flag beaches? Wij informeren je daarover.

1

Het zwemwater moet van uitstekende kwaliteit zijn

De kwaliteit van het zwemwater is het belangrijkste criterium waar een Blue Flag beach aan moet voldoen? Want je kun je een strand goedkeuren als het zeewater onzuiver is. Men kijkt hierbij naar visuele schoonheid, de chemische samenstelling van het zeewater en er moet een goede leefomgeving zijn voor de organismen die onderwater leven.

2

Het strand moet schoongehouden worden

Stranden zijn van nature schoon. De mensen maken ze helaas vaak vies. Er moet actief gewerkt worden aan het schoonhouden van het strand. Dat begint met het aanbrengen van voldoende afvalbakken. Dit voorkomt vervuiling van het strand. Natuurlijk moeten deze bakken geregeld geleegd worden en dient de beheerder van het strand (meestal de gemeente) een actief beleid te voeren om het strand schoon te houden.

3

Andere criteria

Er zijn nog een aantal criteria waar de Blue Flag beaches aan moeten voldoen. In totaal wordt een strand op 33 criteria getoetst. Zo dienen er voldoende toiletten te zijn (die adequaat schoongehouden worden), moet het bezoek door honden goed gereguleerd worden en dient er een eerste hulp kit aanwezig te zijn. Verder moet er een veilige toegang tot het strand mogelijk zijn en moet er binnen een gemeente die Blue Flag beaches heeft, tenminste een strand zijn waar je met de rolstoel het strand kunt bezoeken.

4

Ieder jaar opnieuw

De Blue Flag status wordt gecontroleerd door de Foundation for Environmental Education (FEE) uit Denemarken. Na een onderzoek van een inspecteur of aan de criteria wordt voldaan en een nationale nominatie wordt de Blauwe Vlag toegekend door een internationale jury van de Foundation for Environment Education (FEE). Een strand moet ieder jaar opnieuw door de toetsingen van de FEE heenkomen. De blauwe vlag die door een strand verdiend wordt, dient op het strand zichtbaar te zijn. Op deze vlag staat het jaartal.

5

Duizenden stranden

In totaal zijn er in 2022 maar liefst 4194 stranden die als Blue Flag beach betiteld zijn. Spanje heeft het grootste aantal stranden met de blauwe vlag: maar liefst 729 Spaanse stranden mogen de blauwe vlag laten wapperen. Griekenland staat op de tweede plaats met 581 Blue Flag beaches. Turkije, Italië en Frankrijk scoren ook erg hoog wat betreft het aantal Blue Flag beaches.