5 dingen die je moet weten over Almdudler

Reizen is meer dan kennismaken met nieuwe plekken en het bezoeken van interessante plekken. Op reis krijg je ook te maken met andere culturen, afwijkende eetgewoontes en verschillende lekkernijen die in Nederland niet of amper verkocht worden. Op het gebied van frisdrank betekent, levert vakantie vaak ook een ontdekkingsreis langs de schappen van supermarkten op. Wat hebben ze daar te koop, wat we in Nederland niet hebben? Want er is veel meer dan Coca-Cola, Fanta en Sprite. Internationaal gezien is Red Bull het bekendste in Oostenrijkse drankje. Vanwege de hoge dosis cafeïne wordt dat drankje als een energiedrank beschouwd. Als je het over typisch Oostenrijkse frisdranken hebt, dan staat Almdudler toch wel bovenaan de lijst. Almdudler is ontwikkeld in Oostenrijk, wordt vooral in Oostenrijk verkocht en wordt het meeste in Oostenrijk gedronken.

Almdudler is een Oostenrijkse limonade met kruidenextracten. Je kunt het in de Oostenrijkse horeca bestellen en in vrijwel iedere supermarkt of minishop in Oostenrijk kopen. Wat je nog meer moet weten over Almdudler? Hier lees je de 5 dingen die je moet weten over Almdudler.

1

Kenmerken van Almdudler

Almdudler is een koolzuurhoudende limonade die op basis van 32 kruiden gemaakt wordt. De exacte receptuur is geheim. Vroeger kwam de kleur, die toen lichter was, volledig van de kruiden die er in verwerkt zitten. Tegenwoordig worden er kleurstoffen aan toegevoegd.

De calorische waarde van Almdudler Original is 33 kcal per 100 ml, oftewel 82,5 kcal per glas van 250 milliliter. Ter vergelijking: de in Nederland meest verkochte suikerhoudende frisdrank (Coca-Cola) heeft 42 kcal per 100 ml of 105 kcal per glas van 250 milliliter.

De suikervrije Almdudler Light bevat 5,9 kcal per 100 ml. Een derde variant is Almdudler G’spritzt. Die zit met 23,9 kcal een stukje onder de normale Almdudler.

2

Afkomstig uit Wenen

Almdudler is gecreëerd in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. In oktober 1957 begon Erwin Klein met de productie van kruidenlimonade in de Weißgasse 3 in het 17e district van Wenen. Hij had drie jaar aan het recept gewerkt. Klein verleende vervolgens 350 andere bottelaars het recht om Almdudler te produceren in ruil voor betaling van licentiekosten, besteedde ook de verkoop via restaurants en detailhandelaren uit aan verkooppartners en concentreerde zich op marketing en reclame. Tegenwoordig wordt Almdudler in meerdere landen geproduceerd en gebotteld.

3

In de mix

Je kunt Almdudler ‘puur’ of met ijs drinken, maar Almdudler leent zich ook prima om mee te mixen. Zo is een Almradler een mix van half bier en half Almdudler, wordt Almdudler in de zomer vaak gemixt met koolzuurhoudend water (Almdudler spritz) en zijn combinaties met witte of rode wijn ook populair, eventueel aangevuld met koolzuurhoudend water. Namen die je hiervoor tegen kunt komen zijn Almdudler Rot of Almdudler Weiß , Süßer Spritzter , Liftler, Kaisermisch of Tiroler.

4

Ook te koop in Nederland

Je hoeft niet naar Oostenrijk op vakantie te gaan om Almdudler te drinken. Almdudler is ook in Nederland te koop. Bij redelijk wat Nederlandse supermarkten zit in het vaste assortiment of is het als aanbieding te koop. Bij de uitgebreidere slijterijen is de kans groot dat ze Almdudler verkopen. Bij in Nederland gevestigde Oostenrijkse winkels en webshops kun je vrijwel zeker Almdudler kopen.

5

Marktaandeel en naamsbekendheid

Bijna 99 procent van alle Oostenrijkers kent de kruidenlimonade. Almdudler stond op de zevende plaats in het grootste merkenonderzoek van Oostenrijk. In Nederland is Almdudler veel minder bekend. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er in Nederland tot op heden nooit grootschalige reclamecampagnes rondom Almdudler gelanceerd zijn. Het merendeel van de consumenten in Nederland drinkt Almdudler omdat ze het kennen van de wintersport of andere vakantie in Oostenrijk.

Jaarlijks wordt er naar schatting meer dan 100 miljoen liter Almdudler geproduceerd. Ongeveer een vijfde deel van de totale omzet wordt gebotteld en verkocht op buitenlandse markten.