5 dingen die je moet weten om problemen in Dubai te voorkomen

Dubai is in pakweg twee decennia uitgegroeid van een bij het grote publiek onbekende oliestaat tot een van de toeristische hotspots ter wereld. Het aantal bezoekers dat jaarlijks naar Dubai reist, neemt alleen maar toe. De coronapandemie heeft eventjes voor een niet te vermijden dip in het toerisme naar Dubai gezorgd, maar deze onvoorstelbare oase op het Arabisch schiereiland is nu populairder dan ooit. Dubai is een gastvrije bestemming. De boodschap dat je vooral in Dubai moet zijn voor een geweldige vakantie, komt luid en duidelijk over. Sommige toeristen verwarren gastvrijheid weleens met grenzeloosheid. Die denken dat in Dubai tegenwoordig alles kan en mag. Dat is niet zo. Net als iedere andere bestemming heb je in Dubai te maken met regels, wetten en ongeschreven omgangsvormen. Houd je je daar niet aan, dan kun je in de problemen komen. In sommige gevallen bestaan die problemen uit een afkeurende blik, een weigering om ergens binnen te mogen of een vriendelijk verzoek. Bij serieuze problemen moet je zelfs denken aan gevangenisstraf.

Als ervaren Dubai-reiziger weet ik wat je wel en niet moet doen als je naar Dubai reist en als je eenmaal in Dubai bent. Sommige andere mensen zullen zeggen dat je het allemaal niet al te serieus moet nemen, maar een gewaarschuwd mens telt nog steeds voor twee.

Dit zijn volgens ons de vijf dingen die je moet weten om in Dubai niet in de problemen te komen. Mocht je desondanks toch serieus in de penarie geraken, neem dan contact op met het Nederlands consulaat-generaal in Dubai.

1

Pas op met medicijnen

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een uiterst streng antidrugsbeleid, wat betekent dat je illegale drugs niet mag meenemen naar Dubai. Een kruimeltje soft- of harddrugs kan je een arrestatie opleveren. Met wat pech kun je voor drugsbezit jarenlang de gevangenis in. Pas ook op met medicijnen. Sommige in Nederland voorgeschreven en legale medicijnen worden in Dubai als drugs gezien. Denk aan paracetamol met waar codeïne aan toegevoegd is, kalmeringspillen zoals valium en verschillende medicijnen die bedoeld is voor de behandeling van ADHD.

Zorg ervoor dat als je voorgeschreven medicijnen mee wilt nemen, je vooraf controleert of ze wel of niet verboden zijn in Dubai en aan welke voorschriften je je moet houden.

2

Houd je aan de kledingvoorschriften

Jezelf te bloot kleden is iets wat je niet kunt doen in Dubai. Blote schouders en knieën zijn zowel voor dames als heren not done in Dubai, hoewel men op steeds meer plekken deze regel door de vingers ziet. Teveel huid laten zien of doorschijnende kleding wordt als respectloos beschouwd. Een bikini op het strand of aan het zwembad is prima. Westers casual gekleed gaan binnen de hotels is over het algemeen ook geen probleem, maar trek als man geen korte broek aan naar het diner.

Bij de winkelcentra staan de kledingvoorschriften vaak bij de ingang vermeld. Een tip voor vrouwen: neem een sjaal mee in je handtas, die je als het nodig is over je schouders kunt slaan.

3

Let op je gedrag

Agressief gedrag, in lichaamshouding, woorden of gebaren, wordt in Dubai niet gewaardeerd. Word je boos op medeweggebruikers, laat dat dan niet merken door een middelvinger op te steken of andere onbeschofte handgebaren te maken. Blijf ook in andere situaties respectvol en behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden. Deze instelling zou overigens ook in Nederland niet misstaan.

4

Toon geen affectie in het openbaar

We zijn in Nederland gewend om elkaar in het openbaar op allerlei manieren aan te raken. Hand-in-hand lopen of elkaar een kus geven op straat is in Europa geen probleem. In de islamitische wereld is er minder begrip voor het openbaar tonen van affectie. Ben je op straat of op andere openbare plekken: blijf van elkaar af, hoe lastig dat ook lijkt. Het in het openbaar plegen van seksuele handelingen gaat nog veel verder en kan je een verblijf achter de tralies opleveren.

5

Drink geen alcohol waar het niet mag

De regels rondom het nuttigen van alcohol zijn inmiddels al een heel stuk versoepeld. Sinds eind 2020 mag iedereen ouder dan 21 jaar legaal alcohol drinken. Waar je nog wel mee op moet passen, is waar je dat doet. In principe kun je overal waar alcohol verkocht wordt, alcohol drinken. Wat nog steeds niet mag, is alcohol nuttigen op straat of bijvoorbeeld op een openbaar strand, hoe verleidelijk dat ook mag lijken. Wat je sowieso nog steeds niet moet doen in Dubai is om in het openbaar dronken te zijn.

Heb je toch zin in een biertje en ben je op een plek waar dat niet toegestaan is. Wat let je dan om te genieten van een alcoholvrij biertje? Die zijn in verschillende smaken te koop in de supermarkten in Dubai.