5 dingen die je moet weten als je wilt gaan winkelen in Brussel

Wil je een dagje gaan winkelen in België? Overweeg dan om eens door te rijden naar Brussel in plaats van voor Antwerpen te kiezen. Brussel is als winkelstad minstens net zo interessant. Misschien zou je Brussel zelfs moeten verkiezen boven Antwerpen. Want eerlijk is eerlijk: als je een beetje je best doet dan zul je in Brussel tal van unieke winkels en boetiekjes vinden. Ach, het is geen wedstrijd wat de beste stad is om te shoppen in België. Brussel hoeft niet vergeleken te worden met andere steden. Puur op basis van het winkelaanbod kun je stellen dat Brussel de moeite waard is om te gaan winkelen.

Stel dat je speciaal naar Brussel reist om te gaan shoppen of dat je tijdens je stedentrip naar Brussel tijd in wilt plannen om eens lekker wat winkels af te struinen. Waar moet je dan rekening mee houden? Wat zijn de dingen die je moet weten als je wilt gaan winkelen in Brussel? Wij hebben dit in vijf onderwerpen voor je samengevat.

1

De Nieuwstraat is dé winkelstraat van Brussel

Vrijwel iedere grote Europese stad heeft een straat die je als dé winkelstraat van die stad mag beschouwen. Het gaat dan om de (meestal autovrije) straat die het hart van het winkelgebied in die stad vormt. In Antwerpen is dat de Meir, in Rotterdam de Lijnbaan en in Malaga de Calle Larios. In Brussel mag je de Nieuwstraat (in het Frans: Rue Neuve) als belangrijkste winkelstraat beschouwen. Deze zeshonderd meter lange winkelstraat loopt van het Rogierplein naar het Muntplein.

De hoge huurprijs per vierkante meter winkeloppervlakte zorgt ervoor dat je in de Nieuwstraat vooral filialen van de bekendere ketens aan zult treffen. Voor doeltreffend winkelen is de Nieuwsstraat daardoor zeer geschikt. Voor de leukere winkels moet je het in andere straten zoeken. Zo gaan wij zelf graag shoppen in de wijk Marollen. De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen vormen de mooiste plek om te gaan winkelen. In deze klassieke overdekte passage zitten een aantal van de beste Belgische chocolatiers.

2

Gesloten tijdens de feestdagen

Ga je tijdens een Belgische feestdag naar Brussel? Dan is de kans groot dat je voor gesloten winkeldeuren staat. De Belgische feestdagen lopen niet gelijk aan de Nederlandse feestdagen. Zo duurt Kerstmis in België slechts één dag. Aan Tweede Kerstdag doen de Belgen niet. Pasen en Pinksteren duren wel twee dagen. Op Paasmaandag of Pinkstermaandag zijn daardoor de meeste winkels in Brussel gesloten.

Er zijn een aantal officiële feestdagen die men in België wel en in Nederland niet kent. Dit zijn de Dag van de Arbeid (1 mei), de Nationale Feestdag (21 juli), Onze-Lieve-Vrouwe-Hemelvaart op 15 augustus, Allerheiligen op 1 november en de Wapenstilstandsdag op 11 november. Veel winkels houden hun deuren op deze data gesloten.

3

Koopzondagen in Brussel

In Brussel mogen de winkels alle zondagen open zijn. Een deel van de winkels kiest ervoor om alle zondagen open te zijn, een deel opent op alle zondagen behalve tijdens enkele feestdagen en sommige winkels kiezen ervoor om op speciale momenten een zondagopening te houden. Bijvoorbeeld tijdens de maand december, als het winkelend publiek massaal op jacht gaat naar de inkopen voor de feestdagen. Een aantal kleinere winkels is op zondag standaard gesloten.

4

Hiervoor moet je naar Brussel gaan

Waarvoor kun je in Brussel gaan shoppen? Natuurlijk zijn er in de Belgische hoofdstad tal van winkels waar je terecht kunt voor mode, accessoires, levensmiddelen en essentiële producten zoals drogisterijartikelen. In Brussel kun je verder prima terecht voor een aantal populaire Belgische producten zoals chocolade, stripalbums en speciaalbieren. In de stad zitten meerdere goed geoutilleerde bierwinkels die soms zeldzame of lastig verkrijgbare bieren aanbieden. Denk hierbij onder andere aan het vrij schaars verkrijgbare trappistenbier uit Westvleteren.

Waar je in Brussel ook vrij goed in kunt slagen is in het vinden van muziekalbums (op vinyl), vintage kleding en merchandise op basis van bekende en minder bekende Belgische striphelden zoals Kuifje en de Smurfen.

5

Solden: de grote uitverkoop

Twee keer per jaar is het tijd voor de grote uitverkoop. Deze periodes waarin verkopen tegen sterk verlaagde prijzen plaatsvinden wordt in België (en dus ook in Brussel) vooral als Solden aangeduid. Vanwege het internationale karakter van Brussel zie je hier in de etalages tegenwoordig vaker de term ‘Sales’ in plaats van ‘Solden’ gebruikt worden.

De wintersolden wordt van 3 januari tot en met 31 januari gehouden. Valt 3 januari op een zondag? Dan mogen de winkeliers de wintersolden op zaterdag 2 januari starten.

De zomersolden wordt van 1 juli tot en met 31 juli gehouden. Valt 1 juli op een zondag? Dan mogen de winkeliers de wintersolden op zaterdag 30 juni starten.