5 dingen die je moet weten als je het Palácio de Queluz wilt bezoeken

Het Palácio de Queluz is een van de beste plekken om van Portugese architectuur uit de achttiende eeuw te genieten. De combinatie van barok en rococo zorgen voor een overweldigend uiterlijk dat liefhebbers van deze stijlen ongetwijfeld zal bekoren. Het rococopaleis is uitstekend bewaard gebleven. Eerlijk gezegd mag je het Palácio de Queluz tot de mooiste paleizen binnen de metropool Lissabon rekenen. Officieel ligt Queluz in de gemeente Sintra. Velen beschouwen het Palácio de Queluz echter als een van de bezienswaardigheden van Lissabon.

Als je de kans krijgt om een bezoek aan het Palácio de Queluz in te bouwen tijdens je vakantie in Lissabon of in de directe omgeving, dan moet je dat zeker doen.

1

Zo kom je bij het Palácio de Queluz

Er is eigenlijk maar één goede manier om bij het Palácio de Queluz te komen en dat is met de trein. De treinen rijden meerdere keren per uur vanaf het station Rossio. Dit treinstation heeft twee entrees. De hoofdingang ligt aan de R. 1º de Dezembro 125. Kom je vanuit Barrio Alto? Dan kun je misschien met zo gemakkelijk langs de hoger gelegen zijingang naar binnen gaan. Die bevindt zich aan de Calçada de Carmo.

Heb je een Lissabon Card? Dan kun je gratis met deze trein mee. Je moet de trein naar Sintra hebben. Bij het station van Queluz stap je uit. De treinrit duurt minder dan twintig minuten.

Vanaf het treinstation is het ongeveer een kwartier lopen naar het Paleis van Queluz. De heenweg is licht dalend, de terugweg is daardoor vanzelf iets stijgend. Er rijden geen bussen tussen het station van Queluz en het Palácio de Queluz. Taxi’s zijn er wel, maar die staan er niet altijd.

Mocht je met de eigen auto of huurauto naar het Palácio de Queluz komen, weet dan dat er voldoende gratis parkeerplek te vinden is bij of in de directe nabijheid van het paleis. Tijdens de weekeindes en vakanties kan het er wat drukker zijn met parkeren.

2

In de buurt

Houd er rekening mee dat er in de buurt weinig te doen of te zien is. Queluz is officieel een stad binnen de gemeente Sintra en binnen het district Lissabon. Tegenwoordig wonen er vooral forenzen in Queluz. Dankzij de treinverbinding ligt Queluz gunstig binnen de metropool Groot-Lissabon. In Queluz zijn er naast het paleis geen noemenswaardige bezienswaardigheden. Vlak bij het paleis zitten wat restaurants waar je iets kunt eten of drinken.

Redelijk wat mensen combineren het Paleis van Queluz met een bezoek aan Sintra. Dat is vanwege de ligging langs de treinroute tussen Lissabon en Sintra prima te doen.

3

Entree

Voor zowel het Palácio de Queluz zelf als voor de tuinen moet je entree betalen. Jongere kinderen mogen gratis mee naar binnen. Met de Lissabon Card krijg je 50% korting op de entreeprijs. Dat scheelt weer een stuk!

Het Paleis van Queluz is zeven dagen per week geopend. Ga je tijdens een officiële Portugese feestdag? Dan kunnen er afwijkende tijden zijn of kan het paleis gesloten zijn.

4

Terugreis

Voor de terugreis geldt: let goed op welke trein je terug neemt. Er zijn twee treinen naar Lissabon: Lisboa-Oriente en Lisboa-Rossio. De meeste toeristen moeten die laatste hebben. Geen echte ramp, maar wel zonde van je tijd. Als je een taxi, Uber of soortgelijke dienst gebruikt dan speelt dit natuurlijk niet. Met de auto doe je ongeveer een half uur tot je in het hart van Lissabon staat.

5

Zo lang duurt een bezoek

Trek voor het bezoek aan het paleis inclusief de tuinen ongeveer een uur tot anderhalf uur uit. Als je een audioguide gebruikt en/of de tuinen uitgebreid wilt bezoeken, dan kom je gemakkelijk op twee uur aan bezoektijd uit. Met de treinreis en het lopen naar het paleis erbij kun je een aardig deel van een ochtend of middag vullen. Het Palácio de Queluz doe je dus niet zomaar eventjes tussendoor.