5 dingen die je moet weten als je het Alhambra wilt bezoeken

Het Alhambra mag zich tot de meest populaire bezienswaardigheden van Spanje rekenen. Dit middeleeuwse fort is voor veel mensen de reden om naar Granada te reizen. De Moren legden in de negende eeuw de basis voor het Alhambra. Van de eerste gebouwen is vrijwel niets meer over. Het huidige Alhambra heeft zijn vorm en uiterlijk te danken aan de combinatie van Arabische elementen uit de veertiende eeuw en uitbreidingen die na de Reconquista door de Christelijke vorsten zijn aangebracht. Tegenwoordig wordt het Alhambra als een van de best bewaard gebleven laat-Middeleeuwse bouwwerken in Andalusië beschouwd. Over de geschiedenis van het Alhambra, wat er te zien is in het Alhambra en de verschillende mogelijkheden om het Alhambra te bezoeken zijn vele pagina’s met tekst terug te vinden op het internet.

In dit artikel zullen we geen aandacht besteden aan de algemene informatie over het Alhambra. Wij zullen je vooral vertellen wat je moet weten als je het Alhambra wilt bezoeken.

1

Entreetickets

Om het Alhambra te bezoeken heb je entreetickets nodig. Die moet je kopen. Het Alhambra is niet gratis te bezoeken. Er zijn geen dagen of tijdstippen dat er gratis toegang is tot het Alhambra.

Vanwege de enorme belangstelling voor het Alhambra en het beperkte aantal entreetickets dat er per dag beschikbaar (6600 tickets) is, is vooraf je kaartjes voor het Alhambra regelen een must. Je vooraf gekochte entreeticket is op basis van de dag van bezoek en een entreetijd voor het Nasrid Palace. Dit in Moorse stijl gebouwde paleis wordt als het hoogtepunt van het Alhambra gezien.

Je kunt de entreetickets voor het Alhambra maximaal 90 dagen voor je bezoek reserveren. Vanwege de grote belangstelling is het aangeraden om niet te lang te wachten met het kopen van de tickets. Je kunt Alhambra entreetickets kopen via betrouwbare websites zoals Tiqets of GetYourGuide.

2

Zo kom je er

Het Alhambra ligt op een heuvel binnen Granada. Je kunt vanaf het centrum van Granada te voet naar het Alhambra gaan. Dat is door de helling een best pittige wandeling. Vanaf de Plaza Nueva loop je in ongeveer 25 minuten naar het Alhambra. Vanaf het Placa al Padre Manjón loop je in ruim een kwartier naar boven.

Heb je geen zin in de klim naar boven? Dan zijn de bus en taxi de beste opties. Vanuit het stadscentrum is het slechts een korte taxirit naar het Alhambra. In tegenstelling tot andere auto’s mogen taxi’s door het monumentale complex van het Alhambra rijden. De taxiprijzen zijn – zeker voor Nederlandse begrippen – zeer acceptabel.

Met de bus naar het Alhambra? Je kunt een van de rode minibusjes nemen die Alhambra Bus heten,. Dit zijn de routes C30 of C32. Ze vertrekken elke 8-12 minuten vanaf het Isabel Católica plein (bij het Columbus monument). Bus C32 rijdt verder naar het Albaicín, dus pas op dat je de halte van het Alhambra niet mist. Je busticket koop je in de bus bij de chauffeur.

3

Beste moment om het Alhambra te bezoeken

Het paleis van het Alhambra is het hele jaar geopend, behalve op 25 december en 1 januari. Als je jezelf afvraagt wat de beste tijd is om het Alhambra te bezoeken, bekijk dan dit handige overzicht:

Tijdstip van de dag: Als je in de winter op bezoek gaat, heb je meer tijd om het Alhambra te bezoeken als je ’s ochtends komt. Als je in de lente, zomer of herfst komt, kun je het beste in de namiddag gaan.

Beste tijd van het jaar: De maanden lente en zomer zijn de beste tijden om het Alhambra te bezoeken. De bloemen staan dan in volle bloei en u kunt in het fort ook een paar uurtjes bijkomen van de mediterrane zon. De winterperiode is het rustigere seizoen. De kans dat je dan vlak voor je bezoek aan het Alhambra nog aan kaartjes kunt komen, is dan vrij groot. Het weer is in Granada vrij mild tijdens de wintermaanden.

4

Zo lang heb je nodig voor je bezoek

Denk niet dat je het Alhambra eventjes in een uurtje bezoekt. Het kan natuurlijk wel, maar dan moet je onderdelen overslaan. Een gemiddeld bezoek aan het Alhambra duurt zo’n 3 tot 4 uur. De officiële site van het Alhambra heeft een aangeraden route samengesteld, zodat je jouw bezoek aan het Alhambra zo efficiënt mogelijk in kunt richten. Deze route gaat uit van een bezoek van 2,5 uur. Er wordt dan geen rekening gehouden met een pauze of iemand die redelijk wat foto’s maakt tijdens het bezoek.

5

Uitzicht op het Alhambra

Heb je geen tickets voor het Alhambra kunnen bemachtigen, ben je in Granada en wil je het Alhambra wel zien? Dan is het uitzicht op het Alhambra een alternatief. Het allermooiste uitzicht heb je vanaf het Mirador de San Nicolas. Dit uitzichtpunt ligt in de oude Arabische wijk Albaicin, dat op een andere heuvel gebouwd is. Een andere naam voor dit populaire plekje in Granada is Plaza de San Nicolas.

Wil je van hieraf foto’s maken of filmen? Houd er dan rekening mee dat je in zuidelijke richting naar het Alhambra kijkt. Daardoor heb je midden op de dag te maken met tegenlicht.