5 dingen die je moet weten over varen in de Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een zeer waterrijk natuurgebied dat grotendeels in de provincie Noord-Brabant en deels in Zuid-Holland ligt. De vele waterwegen, de prachtige natuur en de rust die in de Biesbosch heerst zorgen ervoor dat dit ongeveer 90 vierkante kilometer tellende beschermde natuurgebied een geliefd recreatiegebied is. Je kunt de Biesbosch op verschillende manieren verkennen. In de Noordwaard kun je door middel van de bekende fietsknooppunten de Biesbosch per fiets ontdekken. Binnen de Biesbosch vind je verder tal van wandelroutes, die in lengte variëren van ongeveer anderhalve tot meer dan twintig kilometer. Omdat de Biesbosch grotendeels uit waterwegen en wetlands bestaat, wordt varen (of kanoën) als de ideale manier gezien om van de Biesbosch te genieten.

Stel dat je de Biesbosch varend wilt gaan verkennen, wat moet je dan weten? Wij hebben de vijf dingen die je moet weten over varen in de Biesbosch voor je op een rijtje gezet.

1

Pas op voor zandbanken en waterplanten

Een goede vaarkaart is onmisbaar als je in de Biesbosch gaat varen. Hierop kun je je eigen route uitstippelen en zien waar je even aan kunt meren om een wandeling te maken. Belangrijker is dat op de vaarkaart de stukken aangeven staan die je moet vermijden. Laag water, zandbanken en waterplanten kunnen ervoor zorgen dat je vast komt te zitten of dat je schroef vol waterplanten komt te zitten. Loop je vast op een zandbank, dan moet je vrijwel altijd het water in springen om de boot los te duwen. In het ergste geval moet je door een andere boot losgetrokken worden.

2

Matig je snelheid

Binnen het pak geldeen er vaarregels. Zo geldt er in de meeste kreken een maximumsnelheid van 9 kilometer per uur. Op sommige plekken mag je maximaal 9 kilometer per uur varen. Alleen op de grotere waterwegen zoals de Nieuwe Merwede, de Amer en de Bergsche Maas mag je sneller varen.

3

Houd je aan de parkregels

Naast de snelheidsregels gelden er nog een aantal andere parkregels in de Biesbosch. Sommige van deze regels lijken vanzelfsprekend. Toch blijkt dat in de praktijk zich niet iedereen hier aan houdt.

Dit zijn tien regels die naast de snelheidsbeperkingen van toepassing zijn:

  • Drones zijn absoluut verbonden boven heel de Biesbosch.
  • De beroepsvaart heeft altijd voorrang op recreatievaartuigen.
  • Is een gebied of kreek afgesloten? Dan mag je daar niet in varen.
  • Aanmeren is alleen toegestaan bij aanlegsteigers, aan meerpalen en bij speelweides.
  • Wildkamperen is verboden. Je mag alleen kamperen op de daarvoor aangegeven plekken.
  • Het is niet toegestaan om kampvuren te maken.
  • Barbecues zijn wel toegestaan, mits deze tenminste 40 centimeter boven de grond staan.
  • Vissen is alleen toegestaan met een geldige vergunning.
  • Afval hoort niet thuis in de natuur. Neem afval mee in een (vuilnis)zak of gooi het in één van de afvalbakken die in het gebied staan.
  • De Biesbosch is een stiltegebied. Dit dien je als bezoeker te respecteren.
4

Een boot huren in de Biesbosch

Niet iedereen bezit een boot. Veel mensen huren daarom een boot om in de Biesbosch te gaan varen. Er zijn verschillende bootverhuurders waar je een boot kunt huren. Deze bootverhuurders vind je in Drimmelen, Geertruidenberg en Dordrecht. Voor een sloepje heb je geen vaarbewijs nodig. Deze bootjes zijn hierdoor een laagdrempelige manier om door de Biesbosch te varen. Voor de grotere boten heb je mogelijk wel een vaarbewijs nodig.

Wil je in de zomer een boot huren in de Biesbosch? Reserveer dan op tijd. Tijdens aangename zomerse dagen is de vraag vaak groter dan het aanbod. Dit geldt vooral tijdens de weekenddagen en de schoolvakanties.

5

Rondvaarten door de Biesbosch

Je hoeft niet zelf te varen om van de bijzondere natuur van de Biesbosch te genieten. Er gaan verschillende rondvaarten door de Biesbosch. Zo is de Zilvermeeuw, vertrekkend vanuit Drimmelen, een populaire rederij. Tijdens de drukkere dagen varen ze met verschillende rondvaartboten door de Biesbosch. Vanaf het Biesbosch MuseumEiland starten verschillende rondvaarten. De hiervoor gebruikte elektrisch aangedreven fluisterboten bieden plaats aan maximaal 45 mensen.