5 dingen die je moet weten over kerstmarkten in Duitsland

De periode dat er in Duitsland en andere landen kerstmarkten gehouden worden breekt weer aan. Deze jaarlijks terugkerende markten kennen een lange traditie bij onze oosterburen. De eerste kerstmarkten in Europa ontstonden in de late middeleeuwen, voornamelijk in Duitstalige gebieden. Toen bestond Duitsland nog niet als land. Een van de oudste en meest bekende kerstmarkten is de Striezelmarkt in Dresden. Deze markt begon als een eendaagse gebeurtenis voor Kerstmis, waar inwoners voedsel en benodigdheden konden kopen voor de feestdagen. Voor zover bekend werd deze markt voor het eerst in het jaar 1434 gehouden. Tegenwoordig vinden er in tal van grote en kleinere steden in Duitsland kerstmarkten plaats.

De kerstmarkten in Duitsland die je het bekendst en populairst zijn, zijn o.a. de Christkindlesmarkt in Neurenberg, Weihnachtsmarkt am Gendarmenmarkt in Berlijn en de Reiterlesmarkt in Rothenburg ob der Tauber. Nederlandse toeristen gaan vooral naar de kerstmarkten in Düsseldorf, Keulen, Aken, Münster en Oberhausen. Dit vanwege de gunstigere ligging voor bezoekers die afkomstig zijn uit Nederland.

Op internet is heel wat te lezen over de kerstmarkten in Duitsland. De meeste informatie heeft als doel om reizen naar kerstmarkten en accommodaties in de Duitse steden te verkopen. Maar wat moet je echt weten over de kerstmarkten in Duitsland? Je leest het hier in de 5 dingen die je moet weten over kerstmarkten in Duitsland.

1

Wanneer?

De data waarop de kerstmarkten in Duitsland gehouden worden, verschilt van stad tot stad. Soms zie je dat binnen één stad er meerdere kerstmarkten gehouden worden die niet synchroon verlopen.

In de regel starten de meeste kerstmarkten in Duitsland in de tweede helft van november. Vaak beginnen ze ergens tussen 20 en 26 november. De meeste kerstmarkten in Duitsland duren tot vlak voor Kerstmis. De laatste dag valt dan op 22, 23 of 24 december.

Let op: de laatste zondag voor de adventstijd is het in Duitsland Totensonntag. Deze laatste zondag vóór de adventstijd en wordt in Duitsland gebruikt om de overledenen te herdenken. Kerstmarkten zijn op Totensonntag vaak gesloten of hebben te maken met beperkingen. Totensonntag is de zondag die valt tussen 20 en 26 november.

2

Drukte tijdens het weekeinde

De kerstmarkten in Duitsland zijn vaak druk, vooral de populairste kerstmarkten. Drukte wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, maar op het moment dat het té druk wordt, is het ook niet leuk meer. Wil je de ergste drukte vermijden? Probeer dan op doordeweekse dagen naar een kerstmarkt in Duitsland te gaan en vermijd het weekeinde.

3

Winkels op zondag vaak niet open

In Duitsland kent men veel minder koopzondagen dan in Nederland. Ga er niet automatisch vanuit dat op zondag de winkels geopend zijn op plekken waar op dat moment een kerstmarkt gehouden wordt. Over het algemeen zijn winkels in Duitsland op zondag gesloten vanwege wettelijke bepalingen. Tijdens de kerstmarkten zijn de marktkraampjes en eetkraampjes meestal wel geopend op zondagen, maar reguliere winkels blijven doorgaans gesloten.

Sommige steden kunnen echter een “verkaufsoffener Sonntag” organiseren, waarbij winkels op specifieke zondagen geopend zijn. Controleer de actuele info over koopzondagen tijdens kerstmarkten op de officiële websites van de steden die je overweegt te bezoeken of via een site zoals koopzondagduitsland.nl.

4

Traditionele lekkernijen

Bezoek je een kerstmarkt in Duitsland? Probeer dan iets van de typische kerstmarktsfeer mee te pakken door bij de stalletjes te eten, te drinken of iets lekkers mee naar huis te nemen. Glühwein kent iedereen wel, maar probeer ook zeker Lebkuchen (zachte peperkoek, vaak bedekt met chocolade of geglazuurd), Kartoffelpuffer (hartige aardappelkoekjes geserveerd met appelmoes of zure room) of een heerlijke Bratwurst.

5

Overnachten? Boek op tijd!

Wil je blijven overachten tijdens een Duitse kerstmarkt? Wees er dan vroeg bij. Het beste moment om een hotel bij een kerstmarkt in Duitsland te boeken is zo vroeg mogelijk, bij voorkeur enkele maanden van tevoren. Dit komt omdat kerstmarkten in Duitsland zeer populair zijn en veel nationale en internationale toeristen aantrekken.

Als je vroeg boekt, dan heb je een ruimere keuze aan hotels en kamertypes, waardoor je makkelijker een accommodatie kunt vinden die aan jouw wensen voldoet, zowel qua locatie als faciliteiten. Hotels hanteren vaak vroegboekkortingen of lagere tarieven voor gasten die ruim van tevoren reserveren. Naarmate de kerstperiode nadert en de vraag toeneemt, stijgen de prijzen meestal.