5 dingen die je moet weten over dierenleed op vakantie

Vorige week was het Dierendag en hebben de miljoenen eigenaren van huisdieren hun maatjes extra verwend. Op 4 oktober staan mensen massaal stil bij het plezier en de onvoorwaardelijke liefde die we van dieren krijgen. Dierendag is eigenlijk ook in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de rechten- en het welzijn van dieren. In Nederland is dat over het algemeen prima geregeld, hoewel niet iedereen het daar mee eens is en er ook hier nog voldoende te verbeteren valt. In vergelijking tot veel landen over de grens hebben dieren in Nederland het goed. Naarmate je in armere en minder ontwikkelde landen komt, zie je het niveau van het dierenwelzijn vaak dalen. Ook in welvarende landen zie je dat de wetgeving en/of lokale gebruiken kan falen als het aankomt op hoe je met dieren om gaat en welke rechten dieren hebben.

Op vakantie kun je op verschillende manieren in aanraking komen met dierenleed. Soms is het niet meteen duidelijk dat het om dierenleed gaat, soms weet men het wel, maar negeert men de signalen. Het is immers toch wel gaaf om een heuse olifant te berijden, een tochtje op een ezel te maken of om interactie met dolfijnen te hebben. Dat daarvoor een dier getraumatiseerd, mishandeld of misbruikt wordt, wordt dan helaas vergeten.

Dierenleed door menselijk handelen dient voorkomen te worden, ook in het buitenland. Graag willen we jou de 5 dingen die je moet weten over dierenleed op vakantie vertellen, zodat je hopelijk tijdens toekomstige vakanties tot een voor de dieren betere keuzes komt.

1

Interactie met mensen is meestal onnatuurlijk

Op de foto met een papegaai of aap de schouder, het vasthouden van een jonge alligator of het zwemmen met dolfijnen, het lijkt soms vrij natuurlijk te gaan. Dat is het natuurlijk niet. Mensen horen in veel gevallen niet thuis in de directe omgeving van deze dieren, of juist andersom.

Vraag je bij iedere mogelijkheid tot interactie met dieren serieus af of het dier dit echt wilt, of dat er sprake is van een afhankelijkheidspositie. Voelt het niet goed, doe het dan niet.

2

Vaak wist je niet beter

Er zijn tijden geweest waarin we niet beter leken te weten. Zwemmen met dolfijnen of een ander soort interactie met deze zoogdieren, daarbij dacht je vroeger niet zo snel aan dierenleed. Hetzelfde geldt voor het bezoeken van een dierenpark waar shows met dieren getoond worden, of tochten in de natuur waarbij je te dicht in de leefwereld van dieren stapt. Ik heb zelf ook in SeaWorld in Orlando of het Dolfinarium in Harderwijk dierenshows gezien.

Nu we in de meeste gevallen wel beter weten, mag dierenleed op vakantie niet genegeerd worden. Je kunt prima van de natuur genieten zonder dat daarbij dieren betrokken worden, of een attractiepark bezoeken waarin dieren niet als artiesten misbruikt worden.

3

Misleidende informatie

De filmpjes waarin getoond wordt hoe de wil van jonge olifanten in landen zoals Thailand, Indonesië en Sri Lanka door middel van langdurige marteling afgebroken wordt, om deze dieren in te kunnen zetten om binnen het toerisme geld te kunnen verdienen, hebben de massa bereikt. Het heeft ertoe geleid dat deze vreselijke vorm van exploitatie van olifanten grotendeels een halt toegeroepen is.

Helaas hebben de bedrijven die deze grootste nog levende landdieren ter wereld voor eigen gewin misbruiken, er weinig van geleerd. Zo werd Eva Hopstaken van Omnitraveler afgelopen zomer tijdens haar reis naar Thailand geconfronteerd met verschillende folders over uitjes met olifanten, waarbij er niet op de olifanten gereden wordt, maar je kunt ze bijvoorbeeld wel knuffelen. Alsof dat natuurlijk gedrag is voor een olifant. Trap hier niet in. Weiger iedere vorm van interactie met dieren, om op die manier het dierenleed op vakantie zover mogelijk terug te dringen.

4

Onduidelijke grenzen

Wanneer is er sprake van dierenleed en wanneer niet? Dat is lastig om vast te stellen en hangt ook af van persoonlijk perspectief. Vrijwel iedereen zal het met ons eens zijn dat het martelen van dieren, op wat voor manier dan ook, niet kan. Maar hoe zit het met het in gevangenschap houden van dieren, zoals dat bijvoorbeeld in dierentuinen gebeurt? Is dat wel oké, of niet? Helaas worden de grenzen vaak opzettelijk vaag gehouden, zodat jij als toerist je geld blijft uitgeven aan verkeerde vormen van vermaak op vakantie.

5

Commercie boven dierenwelzijn

Commerciële reisbedrijven kijken te vaak een andere kant op als het gaat om dierenleed. Er bestaan excursieaanbieders die nog steeds uitjes op vakantie aanbieden waarbij er sprake is van een vorm van dierenleed of het welzijn van het dier onvoldoende gegarandeerd wordt. Ook touroperators hebben hun lesje nog niet geleerd. Van sommige attracties en excursies hebben ze openlijk afstand gedaan, maar als je in hun portfolio van te boeken excursies duikt, zie je nog steeds uitjes die op het gebied van dierenwelzijn en dierenleed op z’n minst dubieus te noemen zijn.