5 dingen die je moet weten over Quiraing

De geologische formatie Quiraing is een van de topbezienswaardigheden van Isle of Skye en eigenlijk van heel Schotland. In reisgidsen, op websites en in reisdocumentaires over Schotland of de Isle of Skye zullen er ongetwijfeld beelden van deze indrukwekkende plek getoond worden. Quiraing is onderdeel van de Trotternish-rug, een gigantische aardverschuiving die miljoenen jaren geleden plaatsvond en een dramatisch en surrealistisch landschap heeft achtergelaten. Het gebied lijkt bijna buitenaards, zeker als de weersomstandigheden voor een dramatische belichting zorgen en de verschillende vormen van dit bijzondere gebied nog beter tot hun recht komen. Quiraing wordt vanwege het unieke uiterlijk vaak gebruikt als filmlocatie voor epische landschapsopnamen.

Sommige rotsformaties van Quiraing staan bekend om hun bizarre vormen en hebben overeenkomstige namen gekregen. Vooral bekend zijn The Needle, een rotsnaald van ongeveer 37 meter hoog, en The Prison, een massieve formatie die lijkt op een middeleeuws fort. The Table is een rotsblok dat niet helemaal is weggezakt en waarvan het grotendeels vlakke, met gras bedekte oppervlak ongeveer zo groot is als een compleet voetbalveld.

Wil je Quiraing bezoeken of gewoon meer weten over deze bekende geologische bezienswaardigheid? Dit zijn de 5 dingen die je moet weten over Quiraing.

1

Smalle weg er naartoe

De route naar Quiraing is smal en soms verraderlijk. De weg naar de parkeerplaats van Quiraing is smal en bochtig, dus wees voorbereid op een uitdagende rit, vooral als je niet gewend bent aan rijden op smalle Schotse wegen. De weg is grotendeels slechts één wagenbreedte breed, waardoor er om de zoveel meter passeerplekken aangebracht zijn. Geef elkaar de ruimte en wees hoffelijk.

2

Betaald parkeren

Er is een parkeerplaats boven aan de pas, waar de weg de steile wand passeert. Van hieruit leiden wandelpaden door het labyrint van rotsen en boven de steile wand over Meall na Suiramach. Parkeren bij Quiraing kost momenteel £3 voor maximaal 3 uur en £5 voor maximaal 6 uur. Je kunt betalen met muntgeld, kaart of zelfs met je telefoon. Het parkeerterrein kan tijdens de zomermaanden snel vol raken, dus het is verstandig om vroeg te arriveren, vooral als je tijdens het hoogseizoen gaat.

3

Goede wandelschoenen

Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen draagt en waterdichte kleding meeneemt of draagt. Het weer kan hier, net als elders in Schotland, onvoorspelbaar kan zijn. Voor de paden door Quiraing zijn goede wandelschoenen onder alle omstandigheden een must.

4

Wandelroutes

Voor avonturiers zijn er verschillende wandelroutes die je door het hart van Quiraing leiden. De populairste wandelroute is een cirkelvormige route van ongeveer 6,8 kilometer, die gemiddeld zo’n 2 à 3 uur duurt. De wandeling is van gemiddeld niveau en vereist een redelijke fysieke conditie, aangezien sommige delen steil en rotsachtig zijn.

Bij slechte weercondities, zoals zware regenval of harde wind, zijn er delen van wandelroutes die je beter kunt vermijden. Onder extreme omstandigheden kun je beter helemaal niet gaan wandelen bij Quiraing.

5

Fotograferen

Quiraing is een paradijs voor fotografen. De dramatische rotsformaties, het spel van licht en schaduw over de heuvels en de wisselende wolkenluchten bieden eindeloze mogelijkheden voor prachtige foto’s. Het maakt eigenlijk weinig uit of je te maken hebt met zonnig weer of een meer dramatische setting.

Veel fotografen bezoeken het gebied tijdens of rond zonsopgang of zonsondergang, wanneer het licht zachter is en de kleuren van het landschap nog levendiger worden.