5 die je moet weten over het Huis van Bosch

Het Huis van Bosch is een plek in Den Bosch waar het leven van de beroemde schilder Jheronimus Bosch zichtbaar gemaakt is. Deze meester van de laatgotische kunst, vooral bekend om zijn complexe en surrealistische schilderijen, wordt nog steeds gevierd en bewonderd over de hele wereld. Aan de Markt van Den Bosch staat het pand waar Jheronimus Bosch in zijn tienerjaren en als jonge volwassene gewoond heeft tot hij met zijn vrouw Aleid van de Meervenne verhuisde naar een groter en duurder pand aan de Markt: Het Root Cruijs, dat ook wel Inden Salvatoer genoemd wordt. Het voormalige woonhuis komt na vele eigenaars gehad te hebben in handen van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, die er vervolgens een museum van maakt. Sinds 2021 kun je het Huis van Bosch bezoeken om een inzicht te krijgen in het leven en werken van Jheronimus Bosch.

Wij hebben het Huis van Bosch de afgelopen week bezocht en vinden het een geslaagd museum. Een bezoek duurt lang genoeg om een goed beeld te krijgen over de schilder en mens Jheronimus Bosch, maar ook weer kort genoeg om de spanningsboog niet te laten verslappen. Om iedereen die het Huis van Bosch wil bezoeken te helpen, hebben we de 5 dingen die je moet weten over het Huis van Bosch voor je genoteerd.

1

Audiovisuele rondleiding

De toer door het Huis van Bosch geschiedt door middel van audiovisuele presentaties. De vijf presentaties worden in vijf verschillende vertrekken van het huis, verdeeld over de kelder, de begane grond en twee verdiepingen getoond. Dat gebeurt in een vaste volgorde.

2

Entreetickets

Je kunt losse entreetickets voor het Huis van Bosch kopen. Als je ook het Jheronimus Bosch Art Center wilt bezoeken, dan kun je een voordeliger combikaartje kopen. Een kaartje reserveren kan via internet of telefonisch.

3

Trek er een klein uur voor uit

Het bezoek aan het Huis van Bosch duurt ongeveer vijftig minuten. Trek voor een bezoek dus een klein uur uit. Er is geen mogelijkheid om een presentatie over te slaan of te versnellen. Je kunt wel het complete bezoek eerder afbreken, als je dat wilt.

4

Maximaal 6 personen tegelijkertijd

Om iedereen voldoende ruimte te geven om de presentaties goed te kunnen zien, wordt er een maximum groepsgrootte van ongeveer 6 personen gehanteerd. Daar kan incidenteel van afgeweken worden, bijvoorbeeld als er een compleet gezelschap van 7 of 8 personen het Huis van Bosch bezoekt.

5

Eerst dit museum, dan het JBAC

Wil je zowel het Huis van Bosch als het Jheronimus Bosch Art Center bezoeken, ga dan eerst naar het Huis van Bosch en bezoek later die dag (of een volgende dag) het Jheronimus Bosch Art Center. Door de uitleg die je in het Huis van Bosch te zien en horen krijgt, zul je waarschijnlijk met een andere blik naar de kunstwerken in het Jheronimus Bosch Art Center kijken.