5 dingen die je moet weten over fietsen in Zeeland

De Nederlandse provincie Zeeland is een populaire Nederlandse vakantiebestemming. Vooral Nederlandse, Duitse en Belgische toeristen weten hun weg naar Zeeland goed te vinden. Op basis van het aantal overnachtingen staat Zeeland van de twaalf provincies op een mooie derde plaats. Dat is een mooi resultaat, zeker als je weet waar je mee moet concurreren. Wil je het beste uit je vakantie in Zeeland halen? Dan is fietsen een leuke en gezonde manier om Zeeland te gaan ontdekken. Heb je geen zin om een fietstocht door Zeeland te maken? Dan kun je de fiets natuurlijk ook gewoon inzetten als vervoermiddel. Zo hoef je geen rekening te houden met verkeersdrukte of parkeerproblemen als je vanaf je vakantiehuis of de camping in Zeeland naar het strand of een leuk plaatsje zoals Veere of Zierikzee wilt gaan. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat fietsen ook beter voor het milieu is. Iedere kilometer dat je fietst in plaats van dat je in de auto stapt, is beter voor onze leefomgeving en voor het behoud van de natuur.

Stel dat je wilt gaan fietsen in Zeeland, wat is dan handig om te weten? Wij zijn deze week zelf in Zeeland op de fiets gesprongen en kunnen je daarom uit eigen ervaring informeren over de 5 dingen die je moet weten over fietsen in Zeeland.

1

Wind

In Zeeland waait het gemiddeld wat harder dan in het binnenland van Nederland. Vooral langs en in de buurt van de kust heb je wat gemakkelijker te maken met een zuidwester wind. Windkracht 3 tot 4 is vrij normaal in Zeeland en soms kan het wat harder waaien. Bij ‘wind tegen’ vergt dat wat extra inspanning. Het goede nieuws is dat dezelfde wind je ook kan helpen wanneer hij in je rug blaast.

Er zijn vier manieren om minder last van de wind te ervaren:

  • Ga je een rondje fietsen? Kijk dan vanuit welke hoek de wind waait en probeer de tegenwind in het eerste deel van je route te pakken.
  • Vaak gaat de wind in de avonduren liggen. In het eerste deel van de ochtend is de wind vaak ook rustiger. Houd daar rekening mee in je planning.
  • Kies als dat mogelijk is voor meer beschut gelegen fietspaden op de routes waarbij je wind tegen kunt ervaren.
  • Gebruik een elektrische fiets (e-bike). De elektrische ondersteuning maakt het je gemakkelijker om met de wind om te gaan.
2

Goede fietspaden

In Zeeland mag je als fietser rekenen op een groot aantal uitstekende fietspaden. Met meer dan 1.500 kilometer aan fietspaden kun je vrijwel elke uithoek van Zeeland per fiets verkennen. Deze paden zijn goed onderhouden en duidelijk gemarkeerd. Buiten de bebouwde kommen kun je je route grotendeels over fietspaden uitstippelen. Dat is niet alleen veiliger, het is ook aangenamer fietsen als de auto’s en ander gemotoriseerd verkeer niet continu langs je rijdt.

Zeeland biedt tal van prachtige fietsroutes die je langs de mooiste plekken van de provincie leiden. Een van de populairste routes is de “Zeeuwse Eilanden Route”, die je langs de kustlijn van verschillende eilanden voert. Ook de “Waterlinie Route”, die je langs historische forten en verdedigingswerken leidt, is een aanrader.

3

Fiets huren

Wil of kun je geen eigen fiets meenemen naar Zeeland? Dan zijn er voldoende plekken in Zeeland waar je een fiets kunt huren. Via zoekmachines zoals Google of Bing kun je snel naar fietsverhuurders per plaats of gebied zoeken. De lokale toeristische websites geven je vaak ook goed tips over waar je een fiets kunt huren.

Er kunnen soms flinke verschillen in de prijzen en het aanbod van huurfietsen zitten. Zo betaalden wij deze week bij Rens Petiet in Middelburg € 22,50 om een hele dag op een uitstekende e-bike rond te kunnen toeren. Tijdens het zoeken naar het huren van een elektrische fiets kwamen we in Veere een prijs van 55 euro voor een dag tegen. Ga dus goed kijken en vergelijken. Vergeet daarbij niet om de gebruikerservaringen te lezen.

Houd bij het huren van een fiets rekening met de borg en een legitimatiebewijs. Zonder deze twee zaken geven de meeste verhuurders je geen fiets mee.

4

Je fiets parkeren

Fietsen in Zeeland betekent gaan en staan waar je wilt, zonder dat je jezelf druk hoeft te maken over parkeren of parkeerkosten. Je fiets kun je gemakkelijker kwijt en het is vrijwel altijd gratis. In grotere steden kunnen er betaalde fietsenstallingen voorkomen.

Waar je je fiets ook wegzet, zet hem als het kan altijd dubbel op slot. Gebruik naast het slot op de fiets zelf ook een los kettingslot, waarmee je de fiets aan daarvoor bedoelde objecten vastmaakt. Het is geen garantie dat je fiets niet gestolen wordt, maar het verkleint die kans wel.

5

Fietsvriendelijke accommodaties

Als je van plan bent om meerdere dagen in Zeeland te fietsen, dan is het goed om te weten dat er tal van fietsvriendelijke accommodaties beschikbaar zijn. Veel hotels, bed & breakfasts en campings bieden faciliteiten zoals veilige fietsenstallingen, oplaadpunten voor e-bikes en soms zelfs fietsverhuur. Sommige accommodaties bieden ook speciale fietsarrangementen aan, inclusief leuke routesuggesties en smaakvolle lunchpakketten voor onderweg.