5 dingen die je moet weten over dengue

Deze week verschenen er in de media berichten over de grote toename van het aantal Nederlanders dat tijdens de vakantie met dengue besmet is geraakt. Er wordt gesproken over een recordaantal Nederlandse reizigers met knokkelkoorts. De term knokkelkoorts is een andere benaming voor de tropische infectieziekte die door het denguevirus veroorzaakt wordt. Het is geen toeval dat meer Nederlanders op reis getroffen worden door dengue en op reis hierdoor ziek worden of na thuis ineens ziek worden. Dengue is een virale infectie die wereldwijd steeds vaker voorkomt, vooral in tropische en subtropische regio’s. De toename in het aantal gevallen van knokkelkoorts neemt dus mondiaal toe en niet alleen onder Nederlanders.

Wat is dengue, kun je dengue voorkomen en wat zijn de symptomen van knokkelkoorts? Wij behandelen dit binnen de 5 dingen die je moet weten over dengue.

1

Oorzaak

Dengue wordt veroorzaakt door het denguevirus, dat behoort tot de Flaviviridae-familie. Het denguevirus wordt verspreid via vrouwelijke muggen. Besmetting met denguevirus vindt plaats via de beet van een besmette Aedes-mug, vooral de gelekoortsmug (Aedes aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus).

Goed om te weten: dengue is niet rechtstreeks van mens tot mens overdraagbaar. Je loopt dus geen risico door bij een met dengue besmet persoon in de buurt te zijn, als de mug die de ziekte overdraagt niet aanwezig is.

2

Waar kun je dengue oplopen?

Dengue komt vooral voor in tropische gebieden en subtropische gebieden. Denk daarbij aan Zuidoost-Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, het Caribisch gebied en vrijwel heel het Afrikaanse continent. Door klimaatverandering voelen de muggen die het denguevirus over kunnen brengen ook steeds vaker voor in de mediterrane landen, zoals Spanje en Italië.

3

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die aan dengue gekoppeld kunnen worden. Veel voorkomende klachten zijn plotseling optredende koorts, huiduitslag, hoofdpijn (vooral achter de ogen) en pijn in spieren en gewrichten. Die gewrichtspijn is de reden dat dengue ook wel knokkelkoorts genoemd wordt.

De koorts kan snel en flink oplopen. Lichaamstemperaturen van 40 °C of hoger zijn geen uitzondering bij dengue. Andere symptomen die voor kunnen komen zijn misselijkheid, braken, keelpijn en hoesten.

Dengue hemorrhagische koorts (DHK) en dengue shock syndroom (DSS) zijn ernstige complicaties van dengue. DHK wordt gekenmerkt door bloedingen, bloedplaatjesafname, en in sommige gevallen leverschade. DSS leidt tot een plotselinge daling van de bloeddruk en kan fataal zijn als het niet onmiddellijk wordt behandeld.

4

Diagnose

Omdat het ziekteverloop in veel opzichten lijkt op dat van andere infectieziekten, is het soms lastig in de gaten te hebben dat je met het denguevirus te maken hebt. De in veel gevallen voorkomende uitslag, die in eerste instantie lijkt op mazelen, is een belangrijke indicatie, net als de snel oplopende hoge koorts.

Dengue wordt in de regel gediagnosticeerd door middel van een combinatie van klinische symptomen en laboratoriumtests. De diagnose kan worden bevestigd door tests zoals PCR (polymerasekettingreactie) om het virale RNA te detecteren of serologische tests om antilichamen tegen het virus te identificeren.

Vermoed je dengue te hebben? Bezoek zo snel mogelijk een arts of een medische instelling, vooral als je in een gebied bent waar dengue voorkomt.

5

Preventie

Er wordt (nog) niet op grote schaal gevaccineerd tegen het denguevirus. Er zijn inmiddels wel vaccins ontwikkeld en goedgekeurd, maar het vaccin wordt nog niet breed ingezet als bestrijding tegen dengue. De beste vorm van preventie is door te voorkomen dat je door muggen gebeten wordt. Beschermende kleding en anti-muggenmiddelen op basis van DEET kunnen je hierbij helpen.