De Portugese stad Portimão kent een lange historie op het gebied van conserveren van vis. De geschiedenis van visconserven gaat hier terug naar de 19e eeuw, toen de eerste fabrieken werden opgericht. De locatie voor deze fabrieken was niet willekeurig gekozen. De gunstige ligging van Portimão, aan de monding van de Arade-rivier, zorgde ervoor dat er al eeuwenlang sprake was van visvangst in de buurt van Portimão. De overvloed aan verse vis, gecombineerd met de uitvinding van blikconservering in de 18e eeuw, creëerde de perfecte omstandigheden voor de ontwikkeling van een lucratieve visconservenindustrie. Pionierende fabrieken zoals “A Pousada” en “Fábrica Conservas Arade” speelden een cruciale rol in de transformatie van Portimão tot een centrum voor visconserven. Deze fabrieken verwerkten tonijn, sardines, makreel en andere vissoorten tot hoogwaardige producten die wereldwijd werden geëxporteerd.
Door veranderende consumptiepatronen en concurrentie uit andere landen, liep de visconservenindustrie in Portimão in de tweede helft van de vorige eeuw terug. Meerdere fabrieken zijn gesloten en uit het straatbeeld van Portimão verdwenen. De vroegere Feu Hermanos Sardine Conservenfabriek is begin deze eeuw getransformeerd tot het Museu de Portimão. Dit museum laat de bezoekers kennismaken met de geschiedenis van de stad en in het bijzonder met de visvangst en de verwerking van de vis binnen de visconservenindustrie.
Het Museu de Portimão behoort tot de interessantste musea in de Algarve. Wij vertellen je hier wat je moet weten over het Museu de Portimão en het bezoeken van dit museum.