5 dingen die je moet weten over Valentijnsdag

Het is over enkele dagen 14 februari en inmiddels weten veel mensen dat er op die datum Valentijnsdag gevierd wordt. De afgelopen jaren is Valentijnsdag veel bekender geworden en wordt er op uitgebreidere schaal aan Valentijnsdag gedaan. Dit wordt vooral aangestuurd door bedrijven die Valentijnsdag gebruiken op commerciële wijze gebruiken. Dit kan zijn in de vorm van het verkopen van producten die direct of indirect met Valentijnsdag te maken hebben, door speciale Valentijnsdag-arrangementen aan te bieden of door een aan liefde of Valentijnsdag gerelateerde reclamecampagne te lanceren. Filmmaatschappijen gebruiken Valentijnsdag steeds vaker om romantische films in première te laten gaan. Dit jaar is het de beurt aan de Nederlandse romantische komedie ‘Alles Voor Jou’ en de Amerikaanse romcom ‘Love Again’. De biografische film ‘One Love’ dat over het leven van Bob Marley gaat, zal ook op Valentijnsdag voor het eerst vertoond worden.

Het toenemende commerciële karakter van Valentijnsdag zorgt ervoor dat het aantal mensen dat niet aan Valentijnsdag wil doen toeneemt. Voorstanders van Valentijnsdag vinden vaak dat het helemaal geen geld hoeft te kosten. Een persoonlijke brief, een gedicht of een simpel ‘ik hou van jou’ zijn ook manieren om expressie aan Valentijnsdag te geven.

Rond Valentijnsdag zul je overspoeld worden met allerlei commerciële info en redactionele artikelen over Valentijnsdag. Bij ons lees je de 5 dingen die je moet weten over Valentijnsdag.

1

Wat is Valentijnsdag?

Valentijnsdag wordt gezien als een dag om de liefde te vieren. Tegenwoordig wordt het begrip ontzettend breed genomen. Valentijnsdag is een dag om te laten zien hoeveel je van de mensen om je heen houdt. Dat kan je partner zijn, maar ook een goede vriend(in), familielid, collega of iemand waar je heimelijk een crush op hebt. De exacte invulling van Valentijnsdag kan van land tot land verschillen. Het wordt bijna overal op dezelfde dag gevierd: op 14 februari.

2

De oorsprong

De exacte oorsprong van Valentijnsdag is onduidelijk, maar er zijn verschillende theorieën. De meest gangbare theorie is dat het feest is vernoemd naar Sint-Valentijn, een priester die in de 3e eeuw na Christus in Rome leefde. Keizer Claudius II verbood toen huwelijken, omdat hij dacht dat getrouwde mannen slechtere soldaten waren. Valentijn zou in het geheim geliefden hebben getrouwd, waarna hij op 14 februari 269 ter dood werd gebracht.

3

Verbod op Valentijnsdag

In Nederland mag iedereen Valentijnsdag vieren. Er zijn ook een aantal landen waar Valentijnsdag niet gevierd wordt, waar het vieren van Valentijnsdag ontmoedigd wordt en waar het zelfs verboden is om Valentijnsdag te vieren. Er is vrijwel altijd een religieuze basis voor het verbod op Valentijnsdag. In de praktijk wordt er amper gecontroleerd of het verbod op Valentijnsdag overtreden wordt.

Voor zover bekend is Valentijnsdag verboden of wordt het ontmoedigd in Pakistan, Iran, Maleisië en Saoedi-Arabië. In andere landen, zoals India en Rusland, is er geen officieel verbod, maar is er wel sprake van maatschappelijke druk om Valentijnsdag niet te vieren.

4

Symbolen van Valentijnsdag

Er zijn veel symbolen die met Valentijnsdag worden geassocieerd. Vaak komen die symbolen overeen met wat men als symbolen voor de liefde beschouwd. De symbolen van Valentijnsdag zijn als vanzelfsprekend populaire producten om cadeau te doen met Valentijnsdag of zijn onderdeel van speciaal voor Valentijnsdag gemaakte producten.

Dit zijn typische symbolen voor Valentijnsdag:

  • Harten: Het symbool van de liefde.
  • Rozen: Rode rozen symboliseren passie en romantiek.
  • Cupido: De Romeinse god van de liefde, vaak afgebeeld als een kleine jongen met pijl en boog.
  • Chocolade: Chocolade wordt al eeuwenlang gezien als een afrodisiacum.

 

Bloemisten doen met Valentijnsdag goede zaken. Zij verkopen deze dag grote aantallen rozen en speciale valentijnsboeketten waar rozen in verwerkt zitten.

5

Budgetvriendelijk Valentijnsdag vieren

Voor de winkeliers is Valentijnsdag een ware goudmijn. Vooral de bloemenhandel doet gouden zaken tijdens Valentijnsdag, waarbij de kanttekening gemaakt moet worden dat het gros van de woekerwinsten van Valentijnsdag terechtkomt bij de bloemenkwekers en niet bij de bloemisten. Die worden op en vlak voor Valentijnsdag geconfronteerd met veel hogere inkoopprijzen.

Vind je prijzen zoals 20 tot 30 euro voor een leuk bloemenboeket, 3 tot 5 euro per enkele rode roos of de Valentijnsdagarrangementen van restaurants te gortig worden of kan jouw beurs dat niet aan? Dan zijn er verschillende budgetvriendelijke manieren om Valentijnsdag te vieren. Valentijnsdag hoeft niet duur te zijn. Er zijn genoeg leuke en romantische dingen te doen die niet veel geld kosten.

Maak bijvoorbeeld een liefdesbrief, of geef je geliefde een zelfgemaakt cadeau. Een romantische wandeling, eventueel met picknick, hoeft je niets of niet veel te kosten. Hetzelfde geldt voor een romantisch zelfgemaakt diner voor twee. Met wat creativiteit kun je een sfeervol, lekker en romantisch etentje voor z’n tweetjes in elkaar schroeven. Gedimd licht en wat sfeervolle kaarsjes doet al veel. En kleed jezelf voor de gelegenheid.