5 dingen die je moet weten over vliegen naar Bonaire

Zwemmen is te ver en met de auto kun je er niet komen. Vandaar dat de meeste Nederlanders ervoor kiezen om met het vliegtuig naar Bonaire te reizen. Ideaal, want op dezelfde dag dat je vertrokken bent arriveer je op het heerlijke Caribische eiland Bonaire, dat bijna achtduizend kilometer van Nederland verwijderd ligt. Er is natuurlijk wel het voorbehoud dat vliegtuig geen enorme vertraging oploopt. Niet iedereen vliegt naar Bonaire, een deel van de toeristen bezoekt Bonaire als cruisepassagier. Naar schatting kiest ruim 98% van de Nederlandse toeristen ervoor om naar Bonaire te vliegen en blijft het aantal Nederlanders dat over zee arriveert in Bonaire, beperkt. De meeste Nederlandse toeristen vliegen vanuit Nederland naar Bonaire. Dat kan alleen maar vanaf Amsterdam Schiphol Airport. De regionale luchthavens worden normaliter niet ingezet voor vluchten naar Bonaire.

Over het vliegen naar Bonaire valt veel te schrijven. Wij beperken ons tot de vijf dingen waarvan wij denken dat het handig is om te weten als je van plan bent om naar Bonaire te vliegen.

1

KLM, TUI of Corendon

Er zijn niet zoveel luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland naar Bonaire vliegen. Vroeger kon je alleen terecht bij KLM. Tegenwoordig kun je ook met TUI fly (het vliegmerk van touroperator TUI) naar Bonaire vliegen. Vanaf november 2024 komt Corendon er als derde luchtvaartmaatschappij bij. Zij gaan enkele vluchten per week naar Curaçao combineren met Bonaire.

Er zijn nog wel wat routes te bedenken waarbij je met een overstap (of twee keer overstappen) naar Bonaire vliegt, bijvoorbeeld via de Verenigde Staten. Vaak is dat niet zo gunstig wat betreft de reistijden.

Er zitten wat verschillen tussen vliegen met KLM of TUI. Op de pagina ‘vliegen naar Bonaire‘ staan de belangrijkste verschillen uitgelegd.

2

Heenvlucht langer dan terugvlucht

Op hogere hoogte waait de wind boven het noordelijk halfrond vanuit het westen naar het oosten. Daardoor hebben de vluchten tussen Nederland en Bonaire op de heenweg vaak te maken met tegenwind en krijgt het vliegtuig op de terugweg de wind in de rug. Dit heeft invloed op de snelheden waarmee gevlogen wordt en dus ook op de vluchtduur.

Gemiddeld genomen wordt de terugreis ongeveer drie kwartier tot een uur sneller afgelegd dan de heenreis. Dit zijn de tijden zonder een eventuele tussenlanding.

Een rechtstreekse vlucht naar Bonaire duurt ongeveer 10 uur. Een rechtstreekse terugvlucht duurt om en nabij de 9 uur. Heb je een tussenlanding? Dan moet je zeker twee uur bij de totale reistijd optellen.

3

Op tijd boeken voor hoogseizoen

Er zit nogal wat variantie in de prijzen en beschikbaarheid van vliegtickets naar Bonaire. Het verschil tussen vraag en aanbod zorgt soms voor aanzienlijke prijsverschillen. Vliegtickets naar Bonaire zijn over het algemeen het duurste tijdens de schoolvakanties. Vooral de kerstvakantie is een dure reisperiode om naar Bonaire te vliegen.

Over het algemeen geldt dan dat op tijd boeken je de beste vliegtarieven oplevert. De prijzen laten eerder een stijgende dan een dalende trend zien naarmate de vertrekdatum dichterbij komt.

bekijk vliegtickets Bonaire bij TUI

bekijk vliegtickets Bonaire bij KLM

4

Alleen maar widebody vliegtuigen

Op dit moment wordt er alleen maar met zogenaamde widebody vliegtuigen vanuit Nederland naar Bonaire gevlogen. Dit zijn de grotere vliegtuigtypes, die speciaal bedoeld zijn voor langeafstandvluchten. De meest gebruikte toestellen zijn de Boeing 787 Dreamliner en de Airbus A330. Deze toestellen hebben standaard twee gangpaden in de economyklasse en bij zowel KLM en TUI heb je persoonlijk entertainment, waardoor je films kunt kijken, spelletjes kunt spelen of muziek kunt luisteren tijdens de vlucht.

De KLM-toestellen hebben ook een business class aan boord, die zijn voorzien van een heuse lie-flat stoelen. Hierdoor kun je onderweg lekker slapen aan boord. De TUI-toestellen hebben Deluxe-stoelen voor in het vliegtuig. Die zijn breder en bieden meer beenruimte, maar kunnen niet helemaal plat gemaakt worden.

5

Vaak een tussenstop

De meeste vluchten naar Bonaire worden met een tussenstop uitgevoerd. Dat is niet nodig om te tanken, maar wordt vanuit commercieel oogpunt gedaan. Vluchten van of naar Bonaire worden vaak gecombineerd met een andere bestemming binnen de ABC-eilanden. KLM gebruikt meestal Aruba als tussenlanding op de heenweg en TUI fly maakt vaak een tussenlanding op Curaçao.

Bij TUI kan het verschillen of ze de heen- of de terugvlucht kiezen voor de tussenlanding. Als je de juiste dagen eruit weet te pikken, dan kun je zowel heen- als terug zonder tussenlanding vliegen. Kies je de ‘verkeerde’ data, dan is het tegenovergestelde mogelijk: een tussenstop op beide vluchten.